Sarımsaq sehrli bir şeydir. Qədim zamanlardan bütün dünyada xalq təbabətində dərman sayılır. Elmi tibb bu yaxınlarda ciddi qəbul etdi və bu ədviyyatın bir çox müalicəvi xüsusiyyətləri təsdiqlənib.
Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin “TPM üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzi” Federal Dövlət Büdcə Qurumunun direktoru, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki, Rusiya Federasiyasının professoru və baş terapevti Oksana Drapkina da sarımsağa, xüsusi diqqət yetirib. Telegram kanalında o, sarımsağın nə vaxt həqiqətən faydalı ola biləcəyini və başqa vasitələrə müraciət etməyin daha yaxşı olduğunu izah edib.
Sarımsaqda çoxlu miqdarda B vitaminləri, eləcə də bütün minerallar kompleksi var: kobalt, manqan, mis, molibden, selen və xrom, orqanizmdə vacib metabolik proseslər üçün zəruridir. Kəskin qoxu və müalicəvi xassələri sarımsağı əzdikdə ayrılan kükürd tərkibli allisin maddəsi və onun törəmələri ilə müəyyən edilir.
Tədqiqatlar göstərir ki, sarımsağın müntəzəm istifadəsi qan lipid səviyyələrini, qan təzyiqini və qan laxtalarını bir qədər azaltmağa kömək edə bilər.
Bundan əlavə, sarımsaq parlaq dadı və qoxusu ilə bir qabda duzu qismən əvəz edə bilər ki, bu da ürək və qan damarlarına faydalı təsir göstərir.
Sarımsaqdan istifadə edən insanlarda mədə, kolon, döş və uşaqlıq boynu xərçəngi riski azalıb.
Məlum olub ki, sarımsaq və onun aktiv maddələri qaraciyər üçün zəhərli maddələrin təsirini azalda, sirozun inkişafını ləngidə bilir.