Xərçənglə mübarizə, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmaq, sümükləri gücləndirmək, saç tökülməsinin və ağarmasının qarşısını almaq qəhvəyi düyünün xüsusiyyətlərindəndir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, düyü buğdadan sonra ən vacib insan qidasıdır. Düyü növlərindən biri də ənənəvi tibbdə mühüm yer tutan qəhvəyi düyüdür. Dietoloqlar bütün yaş qrupları üçün həftədə ən azı iki dəfə qəhvəyi düyü gündəlik qida rasionuna daxil etməyi tövsiyə edir. Qəhvəyi düyü tam taxıl hesab olunur və bir çox xüsusiyyətlərinə görə bir çox insanlar onu ağ düyüdən üstün tuturlar. Qəhvəyi düyünün xüsusiyyətlərinə xərçənglə mübarizə və qarşısının alınması, arıqlamağa kömək etmək, həzm sisteminin sağlamlığını qorumaq, sümükləri gücləndirmək, dəri və saç sağlamlığı üçün faydalı olmaq, qan təzyiqini tənzimləməyə kömək etmək daxildir.
Düyü taxıl ailəsindən birillik bitkidir. Düyü fabrikə çəltik şəklində aparılır. İlkin qabıq və ya ən xarici təbəqə çıxarılarsa, qəhvəyi düyü alınır.
Qəhvəyi düyü ağ düyü ilə eyni xüsusiyyətlərə malikdir, bundan əlavə, aşağıdakı müalicəvi xüsusiyyətləri də ehtiva edir:
Qəhvəyi düyü ağ düyüdən daha çox lifə malikdir, ona görə də onun istehlakı sizi tox hiss edir və bununla da arıqlamağınıza kömək edir .
Qəhvəyi düyü istehlakı diabetin inkişaf riskini və bu xəstəliyin inkişafını azaldır.
Qəhvəyi düyünün xüsusiyyətlərindən biri də orqanizmin sinir sisteminin və cinsi hormonların sağlamlığını qorumaqdır. Qəhvəyi düyü manqanla zəngindir, bu düyüdən bir stəkan istehlak etmək orqanizmin bu elementə olan ehtiyacının 80%-ni təmin edir. Manqan ən vacib antioksidant maddələrdən biridir və hüceyrə məhvinin qarşısını alır. O, həmçinin titrəmə, zehni zəiflik, dəri səpgiləri və mədəaltı vəzinin zədələnməsinin qarşısını alır.
Gündəlik pəhrizdə qəhvəyi düyü istifadə sümükləri gücləndirir .
Qəhvəyi düyü B1 vitamini ilə zəngin olduğuna görə ürəyə və əsəblərə müsbət təsir edir və B3 vitamini ilə zəngin olduğu üçün ruhi narahatlıqları qaldırır, yaxşı əhval-ruhiyyə yaradır .
Qəhvəyi düyü qəbizliyin müalicəsində faydalıdır və kolon xərçənginin qarşısını alır və müalicə edir.
Bu düyünün digər mühüm xüsusiyyəti də saç və dəri sağlamlığına təsiridir. Bu düyü istehlakı saç tökülməsinin və saçların vaxtından əvvəl ağarmasının qarşısını alır.
Tərkibindəki yüksək selen elementinə görə qəhvəyi düyü qalxanabənzər vəzinin fəaliyyətinə təsir göstərir .
Qəhvəyi düyünün qida dəyəri kəpək tərkibinə görə ağ düyüdən xeyli yüksəkdir. Bu düyü orqanizmə lazım olan lazımlı mineralların və vitaminlərin çoxunu ehtiva edir, orqanizmin sağlamlığının təmin edilməsində böyük rol oynayan maqnezium, fosfor, selen, vitamin B1, B3, B6, manqan və lifin yaxşı mənbəyidir. Maraqlıdır ki, qəhvəyi düyü ağ düyüyə çevrildikdə vitamin B6-nın demək olar ki, 90 %-i, manqan, fosfor, dəmir, lif və əsas yağ turşularının yarısı itirilir . Həmçinin, bu düyünün bişirilmə üsulu da vacibdir və onun tərkibindəki inqrediyentlərin orqanizm tərəfindən udulma miqdarına təsir göstərir.
Düyü göbələk toksinləri ilə yoluxa bilər və rəngini dəyişə bilər. Təəssüf ki, bəzi mənfəətpərəstlər bu rəngli və kiflənmiş düyüləri sağlam qəhvəyi düyü ilə qarışdırır və bütün məhsulu qəhvəyi düyü kimi satırlar. Bunu nəzərə alaraq, qəhvəyi düyü alarkən sağlam olmayan düyü istehlakına və problemlərə qapılmamaq üçün etibarlı marka və loqotipə və lazımi sağlamlıq təsdiqinə malik məhsul almağınız tövsiyə olunur.
Şəbnəm