Şirin albalı iyun ayının əsas mövsümi giləmeyvəsidir. Tərkibində çoxlu miqdarda vitamin və mikroelementlər var və dəri, saç və mədə-bağırsaq traktına müsbət təsir göstərir. Bu giləmeyvə may ayının əvvəlindən satışa çıxmağa başlayır, ona görə də Life.ru qastroenteroloq Yekaterina Kaşuxdan belə erkən albalıların təhlükəli olub-olmadığını soruşub.
May ayının əvvəlindən albalı satışa çıxmağa başlayır - və belə tarixlərdə şübhəli heç nə yoxdur. Ümumiyyətlə, erkən giləmeyvə sağlamlığa zərər verməyəcəkdir. Əsas odur ki, onun istehlakını ağıllı şəkildə məhdudlaşdırın (gündə meyvə norması 400-500 qrama qədərdir) və meyvələri diqqətlə seçin.
May ayının əvvəlindən albalı satışa çıxmağa başlayır - və belə tarixlərdə şübhəli heç nə yoxdur. Ümumiyyətlə, erkən giləmeyvə sağlamlığa zərər verməyəcəkdir. Əsas odur ki, onun istehlakını ağıllı şəkildə məhdudlaşdırın (gündə meyvə norması 400-500 qrama qədərdir) və meyvələri diqqətlə seçin.
Həkimin sözlərinə görə, normal olaraq alçanın səthi hamar, parlaq, əzik və çatsız olmalıdır. Pulpa elastik və sıx olmalıdır. Giləmeyvə parılmırsa, çox güman ki, çoxdan yığılıb. Gilasın sapı qorunmalıdır - əgər orada deyilsə, giləmeyvə bağlanma yerində patogen mikroorqanizmlər üçün "giriş qapısı" yaranır. Həm də unutmayın ki, ən dadlı albalılar yayın ortasında satılan albalılardır, deyə Kaşux əlavə edib. Onun dadı erkən giləmeyvə ilə müqayisədə daha zəngindir.
İstifadədən əvvəl giləmeyvə axan soyuq suyun altında yaxşıca yuyulmalı və sonra qurudulmalıdır. Ancaq yeməkdən sonra hələ də qida zəhərlənməsi əlamətləri (mədə ağrısı, ürəkbulanma və qusma, ishal, ağız quruluğu) yaşayırsınızsa, ən qısa müddətdə həkimə müraciət etməlisiniz. Və yüksək temperatur, qıcolmalar, bulanıq görmə və ya qarışıqlıq varsa, təcili yardım çağırın.
Gilasın faydaları haqqında danışırıqsa, bu, kifayət qədər aşağı kalorili bir məhsuldur: 100 qram giləmeyvə yalnız 52-63 kkal (çeşiddən asılı olaraq) ehtiva edir. Eyni zamanda, C, A, E, PP vitaminləri və B vitaminləri (B1, B2) çoxdur. Giləmeyvə həmçinin həzmi normallaşdırmağa kömək edən lif ehtiva edir. Bundan əlavə, albalı tərkibində çoxlu miqdarda antosiyaninlər var - bədəni sərbəst radikallardan qoruyan bioloji aktiv molekullar.