Albalı suyu əsl təbii dərmandır, çünki onun sağlamlıq üçün çoxlu faydaları var. İçkinin tərkibində C vitamini və ellagik turşu kimi böyük miqdarda antioksidantlar var ki, bu da orqanizmi sərbəst radikallardan qorumağa və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır.
Bundan əlavə, albalı şirəsi iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik flavonoidlərlə zəngindir. Bu, xüsusilə artrit və ya astma kimi iltihabi xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlar üçün faydalıdır. Albalı suyu iltihabı azaltmağa və alovlanma riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Albalı suyunun digər faydalı xüsusiyyəti onun həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırmaq qabiliyyətidir. Şirənin tərkibində olan C vitamini mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır ki, bu da qidanın daha yaxşı həzm olunmasına kömək edir. Bundan əlavə, albalı şirəsi bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə və qəbizliyin qarşısını almağa kömək edən lif ehtiva edir.
Sağlamlığınıza zərər vermədən hər gün nə qədər albalı suyu içə biləcəyinizlə maraqlanırsınızsa, cavab konkret vəziyyətinizdən asılıdır. Bununla belə, ümumiyyətlə gündə 1 stəkandan çox olmayan (təxminən 200 ml) albalı suyu istehlak etmək tövsiyə olunur. Bu, gündəlik şəkər qəbulunu aşmadan, şirənin tərkibində olan bütün faydalı maddələri əldə etmək üçün kifayətdir.
Qeyd etmək vacibdir ki, yüksək qan şəkəri və ya diabeti olan insanlara albalı suyu da daxil olmaqla şəkərli içkilərin istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Onlar üçün istehlak edilən şirənin optimal miqdarını təyin etmək üçün həkimə müraciət etmək tövsiyə olunur.
Lakin bu yaxınlarda Delaver Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, davamlı terapevtik effekt əldə etmək üçün hər gün iki stəkan albalı suyu içmək lazımdır. Bu həcm ürək əzələsini gücləndirməyə, toksinləri çıxarmağa və beləliklə insult və ya infarkt riskini azaltmağa kömək edəcək. Lakin bu azacıq turş içkini saf formada içmək istəmirsinizsə, onu 1:1 nisbətində su ilə seyreltmək olar. Və bununla siz özünüzə qan təzyiqinizi normal səviyyəyə qaytarmağa kömək edəcəksiniz.
Qeyd etmək lazımdır ki, albalı şirəsindən maksimum fayda əldə etmək üçün şəkər və konservantlar əlavə edilmədən təbii suyu seçmək tövsiyə olunur. Həmçinin, şirənin bütün faydalı xüsusiyyətlərini qorumaq üçün onu təzə sıxılmış şəkildə içmək və ya minimal emaldan keçmiş suyu seçmək tövsiyə olunur.