Alimlər müəyyən ediblər ki, karbohidratlarla zəngin qidalarla qəlyanaltılar, məşhur inancın əksinə olaraq, prediabet vəziyyətində olan insanların sağlamlığına mənfi təsir göstərmir - bu, xəstəlikdən əvvəlki dövr üçün addır və metabolik pozğunluqlarda ifadə olunur. Foodinfo.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Nutrition” jurnalında dərc olunub.
Eksperiment zamanı mütəxəssislər prediabetli əlli yetkin könüllünü iki qrupa ayırıblar. Birinci qrupdakı subyektlərdən 12 həftə ərzində hər gün gecə qəlyanaltı kimi 57 qram qovrulmuş və duzsuz püstə yemək tələb olunurdu. Və nəzarət qrupundakı insanlara müsli və popkorn kimi yüksək karbohidratlı qidalar yemək üçün oxşar rejim verilib. Bundan sonra tədqiqatçılar iki gün ərzində qlükoza, qlikasiya olunmuş hemoglobinin səviyyəsini, insulin müqavimətinin təzahürünü və iştirakçıların qan damarlarının vəziyyətini qiymətləndiriblər.
Nəhayət, nəticələr qlükoza mübadiləsi və damar sağlamlığı ilə əlaqəli olan parametrlərdə qruplar arasında əhəmiyyətli fərqlərin olmadığını göstərib. Təcrübələrin qanında qan təzyiqi və xolesterin səviyyələri arasında da fərq yox idi. Alimlərin fikrincə, gecə qəlyanaltısının bir hissəsi kimi püstə yemək pəhrizinizi sağlam qidalanma tövsiyələrinə uyğunlaşdırmaq üçün yaxşı bir yol ola bilər.
Fərid