
Nature Metabolism jurnalında dərc olunan bu yaxınlarda aparılan araşdırma orqanizmin uzun müddət qidasız qalmasına necə reaksiya verdiyi barədədir. Foodinfo.az bildirir ki, London Kraliça Meri Universitetinin Precision Healthcare Araşdırma İnstitutunun və Norveç İdman Elmləri Məktəbinin alimləri orucun əsas molekulyar mexanizmlərinə diqqət yetirərək onun sağlamlıq üçün potensial faydalarını araşdırıblar.
Təcrübə zamanı 12 sağlam könüllü ciddi həkim nəzarəti altında yeddi gün (yalnız su içməklə) oruc tutub. Alimlər qanda 3000-ə yaxın zülalın səviyyəsinin dəyişməsini izləyiblər ki, bu da orqanizmin oruc tutmağa molekulyar uyğunlaşmalarını ətraflı öyrənməyə imkan verib. Nəticələr göstərib ki, ilk üç gündə qlükoza səviyyəsi azalır və orqanizm enerji mənbəyi kimi yağ ehtiyatlarından istifadə etməyə keçir.
İştirakçılar orta hesabla 5,7 kq arıqlayıb, lakin təkrar yeməkdən sonra bəzi əzələ kütləsi tam bərpa olunmasa da, çəkiləri tez ilkin vəziyyətinə qayıdıb.