Antioksidantlı qidalar yemək müxtəlif xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırır. Bu maddələr hüceyrələrə zərər verə bilən və müxtəlif xəstəliklərə səbəb olan sərbəst radikallarla, qeyri-sabit molekullarla mübarizə aparır. Bununla belə, yadda saxlamaq lazımdır ki, antioksidantlar hər şeyi müalicə edə bilməz və ənənəvi müalicənin əvəzi kimi istifadə edilməməlidir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Natalya Kruqlova xəbərdarlıq edib.

"Onlar tərəvəz, meyvə, yarpaqlı tərəvəzlər, giləmeyvə, qoz-fındıq və paxlalılar kimi bitki mənşəli qidalarda çox olur. Əgər insanın qida rasionu balanslaşdırılmışdırsa və bu qidaları ehtiva edirsə, o zaman antioksidantların çatışmazlığı olmayacaq. Lakin insan bunları istisna edərsə. Onun pəhrizindən qidalar, sonra ürək-damar sistemi xəstəlikləri və bəzi xərçəng növləri kimi bəzi xəstəliklərin inkişaf riski ola bilər”, - diyetoloq RuNews24-ə müsahibəsində bildirib.

Onun sözlərinə görə, antioksidantların orqanizmə tam olaraq necə daxil olması vacibdir: pəhriz əlavələri və ya təbii məhsullar vasitəsilə. Birinci variant həmişə xəstəliklərin qarşısının alınması baxımından təsirli deyil və hətta bir sıra xəstəliklərin inkişafına kömək edə bilər. Bu səbəbdən həkim antioksidantları qidalardan, yəni yarpaqlı və tünd yaşıl tərəvəzlərdən, qoz-fındıq, tünd giləmeyvə və paxlalı bitkilərdən almağa çağırır. Qəhvə və yaşıl çay da antioksidantlardan - polifenollardan ibarətdir.

Leyla