Nebraska-Lincoln və İllinoys Universitetlərinin alimləri beynin qocalmasını ləngitməyə kömək edən bir neçə qida müəyyən ediblər. Foodinfo.az RİA Novosti-yə istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Nature Aging" jurnalının məqaləsində dərc olunub.

Xüsusilə, elm adamları beynin sağlam yaşlanmasını təşviq edə biləcək qida maddələrinə eikosapentaenoik turşu və lipoik turşusu daxildir. Bu turşular, məsələn, balıq, qabıqlı balıqlar, kətan toxumları, çia toxumları, balqabaq və günəbaxan toxumlarında və qozda olur.

"Üç müxtəlif karotenoidlər, bir çox meyvə və tərəvəzə xarakterik rəng verən fitopiqmentlər, gecikmiş beyin yaşlanmasının qidalanma profilində xüsusi yer tutur. Karotenoidlərlə zəngin qidalara ispanaq, kələm, qarğıdalı, bolqar bibəri (qırmızı, yaşıl və ya sarı), pomidor daxildir. , qarpız, qreypfrut, qovun, brokoli və yerkökü”, - məqalədə deyilir.

Bundan əlavə, tədqiqatçılar E vitamini və kolini vacib maddələr kimi qeyd edirlər. Birincisi ilə zəngin olan pəhriz qidalarına qoz-fındıq, toxum və bitki yağları daxildir və əhəmiyyətli miqdarda yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və zənginləşdirilmiş taxıllar da gəlir.

Nəşr bildirir ki, xolin ət, quş əti, balıq və yumurta kimi heyvan zülallarında, həmçinin xaç ağacı tərəvəzlərində və bəzi paxlalı bitkilərdə olur.