Brokoli kələm ailəsinə aid olan yüksək bioavailability ilə qidalandırıcı bir bitkidir. Tərkibindəki fitokimyəvi - bioaktiv mikromaddələr və sulforafana görə orqanizm üçün çox faydalıdır.

Foodinfo.az brokolinin qida elementlərini təqdim edir:

- 100 qram brokolinin tərkibində 33,7 kkal E vitamini (α-tokoferol)

- Vitamin A (β-karotin)

- C vitamini (askorbin turşusu)

- Fol turşusu/folat (vitamin B9)

- Vitamin K

- Tiamin (vitamin B1) riboflavin

Bunlar brokolinin nə qədər multivitaminlə zəngin olduğuna sübutdur. Bu vitaminlər əksər xəstəliklərin müalicəsində və qarşısının alınmasında çox təsirlidir. 

Brokoli bu xəstəliklərə xeyirlidir:

Brokolinin tərkibindəki sulforafan və digər komponentlər orqanizmdə xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. 

Yüksək qan şəkərini tənzimləyərək ani artım və azalmaların qarşısını alır.

Karotenoidlər və lifin köməyi ilə qanda trigliserid səviyyəsini aşağı salaraq xolesterinin qarşısını alır. 

Oynaqlar arasında olan mayelərin və qığırdaq toxumasının qorunmasını təmin edir.

Tərkibindəki sulforafan maddəsi beyin hüceyrələrini yeniləyir, beləliklə şizofreniya kimi xəstəliklərin qarşısını alır.