Dandelion çobanyastığı fəsiləsindən Taraxacum cinsinə aid qısamüddətli, sarı çiçəkli çoxillik ot bitkisidir və torpaq şəraitindən asılı olmayaraq, demək olar ki, hər yerdə bitə bilər. O, A, B, C və D vitaminləri ilə yanaşı minerallarla da zəngindir. 

Foodinfo.az dandelionun faydalarını təqdim edir:

✓ Antioksidantların mənbəyidir. Antioksidantlar sərbəst radikalların zərərli təsirlərini neytrallaşdırmağa kömək edir. Dandelion hüceyrələri zədələnmədən qorumağa kömək edən beta-karoten ehtiva edir. Beta-karoten kimi karotenoidlər hüceyrə zədələnməsini azaltmağa təsir göstərir. 

✓ Xolesterolu azaldır. Tərkibində bioaktiv birləşmələr olan dandelion qan lipidlərini azaltmağa kömək edə biləcəyinə dair araşdırmalar var. 

✓ Qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir. Dandelionun antihiperglisemik, antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətlərinin 2 tip diabetin müalicəsində kömək edə biləcəyi sübut edilmişdir.

✓ O, iltihabı azaldır. Dandelionda tapılan kimyəvi maddələrin iltihabı azaltmaqda təsirli olduğu aşkar edilmişdir. 

✓ Qan təzyiqini aşağı salır. Onun yarpaqları yaxşı bir kalium mənbəyidir. Kalium qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

✓ Arıqlamağa kömək edir. Bu bitkidə tapılan birləşmələr karbohidrat mübadiləsinin yaxşılaşdırılmasına və yağların udulmasının azalmasına kömək edir.

✓ Xərçəng riskini azaldır. Dandelion ekstraktı qaraciyər xərçənginin yayılmasını azaldır. Kolon xərçəngi, döş xərçəngi, mədəaltı vəzi xərçəngi və prostat xərçəngi üçün də oxşar faydalar göstərdiyi bildirilir.

✓ İmmuniteti gücləndirir. Bu bitki həm antiviral, həm də antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. 

✓ Həzm problemlərinə yaxşı təsir edir. Dandelion qəbizlik və digər həzm problemləri üçün istifadə edilə bilər.

✓ Dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır. Ultrabənövşəyi şüaların dəriyə vurduğu zərəri azaltmağa kömək edir.