Nebraska-Lincoln Universiteti və İllinoys Universitetindən bir qrup elm adamı beynin qocalmasını ləngidən qida profilini aşkar ediblər. Tədqiqat Nature Aging jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər 65 yaşdan 75 yaşa qədər olan 100 koqnitiv sağlam insandan ibarət qrupla işləyiblər. Onlar qida biomarkerlərini ölçmək üçün iştirakçılardan qan topladılar, MRT skanları və idrak testləri batareyası apardılar. Tədqiqatçılar həmçinin iştirakçılardan demoqrafik məlumatları, fəaliyyət səviyyələri və bədən ölçüsü haqqında məlumatları toplayan anketləri doldurmağı xahiş etdilər.
Müəlliflər koqnitiv məlumatları tədqiq edərək, beyin qocalmasının iki növünü tapdılar: ümumi qəbul ediləndən daha yavaş və sürətləndirilmiş. Onlar daha yavaş beyin yaşlanması olan insanlarla açıq şəkildə əlaqəli olan xüsusi bir qidalanma profilini müəyyən etdilər. Xüsusilə, onların qanında yağ turşuları, karotenoidlər, xolin, E vitamininin iki forması və antioksidantlar yaxşı səviyyədə idi. Bu, Aralıq dənizi pəhrizinə uyğun gələn qidalanma profilidir.