Həddindən artıq duz istehlakının sağlamlığı hər baxımdan mənfi təsir edir.
Dünyada duz istehsalının təxminən 93 faizi sənayedə, yəni plastik, soda və təmizlik sektorlarında (yuyucular, yumşaldıcılar, cilalar) istifadə olunur.
Ölkəmizdə duz istehlakı çox yüksəkdir. Çünki qidalara əlavə etdiyimiz duzdan başqa çörək, konserv, bulyon, pendir, hazır ayran, tomat, sous, emal olunmuş ət məhsulları, emal olunmuş qoz-fındıq, cips, kraker kimi bir çox hazır qidalar çoxlu duz ehtiva edir.
Həddindən artıq duz istehlakı hipertoniya, böyrək çatışmazlığı, piylənmə, oynaq ağrıları, ürək çatışmazlığı, insult, mədə xərçəngi, osteoporoz, Dağınıq sklerozun aktivləşməsi və katarakta kimi xəstəliklərə səbəb olur.
Gündə 10 qramdan çox duz qəbul edən insanlar, az istehlak edənlərə nisbətən daha çox kilolu olurlar. Həddindən artıq duz istehlak edildikdə, bədən mayeni saxlayır və bu da ağrılara səbəb olur.
Körpəlik və uşaqlıq dövründə duzun məhdudlaşdırılması yetkinlik dövründə hipertoniya riskini azaldır.
Gündəlik duz qəbulu 5 qram (bir çay qaşığı) olmalıdır. Ölkəmizdə normal qidalanma ilə gündə 15-20 qram duz istehlak edildiyi təxmin edilir. Ona görə də istehlak etdiyimiz duzun miqdarını azaltmalıyıq.
Yalnız duz qabını masadan çıxarmaq kifayət deyil. Hazır və qablaşdırılmış qidaların istehlakını minimuma endirməyə çalışmalıyıq. Bu məhsulları alarkən etiketlərindəki natrium səviyyəsini yoxlamalıyıq.