Darçın özünəməxsus dadı və həm sağlamlıq, həm də gözəllik üçün faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınan geniş istifadə edilən ədviyyatdır. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, darçın çayı qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salan xüsusiyyətlərə malikdir. Yeməkdən sonra qana daxil olan qlükoza (sadə şəkər) miqdarını azaltmağa kömək edir. O, həmçinin həzm sistemində karbohidratların parçalanmasına yardımçı olur. O, insulini (qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salan hormon) təqlid edərək hüceyrələrə təsir göstərə bilir.

Bu ədviyyatlı çay soyuqdəymə, öskürək və boğaz ağrılarının simptomlarını aradan qaldırmağa kömək edir, çünki o, orqanizmin immunitetini gücləndirməyə kömək edən antioksidant polifenollar və proantosiyanidinlərlə zəngindir. 

Yatmazdan əvvəl darçınlı çay və ya darçınlı süd istehlak etmək yuxunun yaxşılaşmasına kömək edir. Əzələləri rahatlaşdırır və bədəndəki gərginliyi aradan qaldırır, insanın qısa müddətdə yuxuya getməsinə şərait yaradır.

Darçın antioksidantlarla dolu olduğu üçün sərbəst radikalların zədələnməsinin (bədəndəki digər sağlam molekullara və hüceyrələrə zərər verən balanssız molekullar) qarşısını alaraq immuniteti gücləndirir.

Bu möhtəşəm ədviyyatlı çay HDL (yaxşı) xolesterol səviyyələrini artırmağa və qan təzyiqini, trigliserid, LDL (pis) xolesterol səviyyələrini azaltmağa kömək edir. 

Darçın tərkibində antibakterial və antifungal xüsusiyyətlərə malik olan mürəkkəb darçın formaldehidi var ki, bu da ağız qoxusunu azaltmağa və diş çürüməsinin qarşısını almağa kömək edir.

O, kollagenin (zülal) əmələ gəlməsini stimullaşdırılmasını, dərinin nəmləndirilməsini və dərinin elastikliyini artırmağa kömək edir. Həmçinin qüsursuz dəri üçün sızanaq yaradan bakteriyalarla mübarizə aparmağa kömək edən xüsusiyyətlərə malikdir.