Bu gün sağlam həyat tendensiyaları sürətlə yayılarkən təbiətin bizə təqdim etdiyi dərman bitkiləri də böyük diqqət çəkir. Bu bitkilərdən biri də zəncirotu (Taraxacum officinale) kimi tanınan sarı çiçəkli bitkidir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, həm dadı, həm də sağlamlıq faydalarına görə bu bitki çayı çox məşhurdur.
Dandelion bitkisi çox davamlı bitki növüdür, tez-tez yol kənarlarında və ya tarlalarda tapıla bilər. Çay istehsalında istifadə edilən hissələr bitkinin yarpaqları və kökləridir və bu hissələrin qurudulması ilə əldə edilən dandelion çayı sağlamlıq üçün bir çox faydalar təqdim edir.
Bu çay antioksidanlarla çox zəngindir. Bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələri qoruyur və qocalmanı gecikdirir.
İmmunitet sistemini gücləndirən xüsusiyyəti sayəsində soyuqdəymə kimi xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.
Maddələr mübadiləsini sürətləndirən təsiri ilə tanınan dandelion çayı həzm sistemini də dəstəkləyir. Həzm problemləri ilə mübarizə aparmağa kömək edir və həzm sisteminə sakitləşdirici təsir göstərir.
Dandelion çayı qan şəkərini tarazlaşdırmaq qabiliyyətinə də malikdir. Xüsusilə diabet xəstələri üçün faydalı ola biləcək bu xüsusiyyət qan şəkərini nəzarət altında saxlamağa kömək edir.
Bununla belə, yadda saxlamaq lazımdır ki, hər bir qida maddəsi kimi, dandelion çayının həddindən artıq istehlakından qaçınmaq lazımdır. Həddindən artıq miqdarda istehlak edildikdə bəzi yan təsirlər yarana bilər. Xüsusilə qaraciyər xəstəlikləri olan şəxslərin həkimə müraciət etmədən bu çayı qəbul etməmələri tövsiyə olunur.
Yekun olaraq qeyd edək ki, zəncirotu çayı təbiətin bizə təqdim etdiyi sağlam içkilərdən biridir. Antioksidant xüsusiyyətləri, həzm sistemini dəstəkləməsi və qan şəkərini tarazlaması ilə diqqət çəkir. Ancaq hər kəsin sağlamlıq vəziyyəti fərqli olduğu üçün müəyyən xəstəlikləri olan insanların belə bitki çaylarını qəbul etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməsi vacibdir.