Migren orta və ya şiddətli birtərəfli baş ağrısı şəklində ortaya çıxan və aspirin kimi dərmanlarla tam olaraq əldə edilə bilməyən aralıq sinir sistemi xəstəliyidir.
Bu, umumiyyətlə genetik əsaslı bir xəstəlikdir. Migren xəstələrində ürəkbulanma, qusma və işığa həssaslıq müşahidə edilir. Migren hücumlarını və miqren ağrılarını azaltmaq üçün nəzərə alınmalı bəzi məqamlar var.
Foodinfo.az migreni tetikleyen səbəbləri təqdim edir:
Stress
Yuxu pozğunluqları
Kəskin qoxular
Ətraf mühitin dəyişməsi
Aybaşı
Fiziki fəaliyyətin olmaması
Spirtli içkilərin qəbulu
Kofein qəbulu
Yemək tərzinin dəyişməsi
Yüksək səslərə məruz qalma
Uzun müddət oruc tutmaq
Yüksək glisemik indeksli qidalar
Miqren xəstələri aşağıdakı qidalara diqqət yetirməlidirlər. Pendir, banan, spirt, şokolad və sitrus meyvələri tiramin və feniletilamin ehtiva etdiyi üçün miqreninizi tetikleyebilir. Tiraminlə zəngin qidalar qəbul etdikdə ürək döyüntüsü, qan təzyiqinin artması və baş ağrıları ola bilər. Bu, migren hücumlarına səbəb olur.
Miqren xəstələri ümumiyyətlə yüksək histamin səviyyəsinə malikdirlər. Tərkibində histamin olan qidalara diqqətli olmaq lazımdır: donuz, mal əti, balıq, salam, işlənmiş ət, pivə, şərab, banan.
Kofein orqanizmdə adenozinin ifrazını artırır. Artan adenozin Ca+ kanallarını aktivləşdirir və miqren ağrıları görünməyə başlayır. Belə xəstələrin kofein qəbulunun miqdarına diqqət etmələri lazımdır.
Qadağan olunmuş qidalardan, uzun müddətli aclıqdan, stressdən, sadə karbohidratlardan uzaq durduğunuzda, yuxarıda yazılan miqreni tətikləyən səbəblərə diqqət yetirdiyinizdə, yuxu rejiminizi yaxşılaşdırdığınızda miqren ağrılarınızın azaldığını görəcəksiniz.