Nitrit duzuna tez-tez qurudulmuş kolbasa və ya ət reseptlərində rast gəlinir. Onun adi süfrə duzundan fərqi nədir?

Foodinfo.az Rusiya mətbuatına istinadla xəbər verir ki, nitrit duzu qidaların bakteriya və ya göbələklər tərəfindən xarab olmasının qarşısını alan və ya ləngidən məhsuldur. Tərkibində natrium xlorid (adi duz) və natrium nitrit var. Nitrit duzu qurudulmuş ət və ya kolbasa (vetçina, pastrami, donuz, qarğıdalı mal əti və s.) hazırlamaq üçün istifadə olunur.

Nitrit duzu botulizmin qarşısını almaq üçün müxtəlif reseptlərə əlavə edilir. Bununla belə, Böyük Britaniyanın Mikrobioloji Qida Təhlükəsizliyi Məsləhət Komitəsinə görə, nitritlər C. botulinum bakteriyasının böyüməsinin qarşısını almaq və ya təbiətin saxlama müddətini artırmaq üçün həqiqətən lazım deyil.

Nitrit duzları bəzi tərəvəzlərdə olur. Natrium nitrit yeməkdə konservant kimi, xüsusən də müxtəlif balıq və ya ətdən hazırlanmış yeməklərin hazırlanmasında istifadə olunur. Orada antibakterial agent kimi fəaliyyət göstərir.

Qeyd edək ki, bu duz birbaşa süfrəyə verilən yeməkləri duzlamaq üçün uyğun deyil (şorba, salat və s.). Yalnız ət, balıq duzlamaq üçün istifadə edilə bilər.

Nərmin