Rozmarin mətbəxlərdə ədviyyat kimi istifadə edilən və sağlamlığa bir çox faydası olan bir bitkidir. Tərkibindəki antioksidantlar sayəsində orqanizmi sərbəst radikallara qarşı qoruyur və immunitet sistemini gücləndirir. Eyni zamanda, rozmarin həzm sisteminə müsbət təsir göstərir. Həzmi asanlaşdırır və həzm fermentlərinin ifrazını artıraraq həzm problemlərini aradan qaldırır.
Həmçinin bu bitki qan dövranını sürətləndirir, oksigen və qida maddələrinin bədəndə daha yaxşı paylanmasını təmin edir.
Bu, enerji səviyyələrini artırır və yorğunluğu azaldır. rozmarin yağı dəri sağlamlığı üçün çox faydalıdır. İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində dərinin qıcıqlanmalarını sakitləşdirir və sızanaq kimi problemləri aradan qaldırır.
Bundan saç sağlamlığı üçün də istifadə edilə bilər. Bu yağ saç follikullarını gücləndirir, saç tökülməsinin qarşısını alır və saçların daha sağlam uzanmasını təmin edir.
Bəs evdə rozmarin yandırmağın nə kimi xeyri var?
1. Mənəvi saflaşma
Tarixən rozmarin müxtəlif mədəniyyətlər tərəfindən təmizlənmə forması kimi yandırılmışdır. Qədim Romalılar və Yunanlılar rozmarindən pis ruhları dəf etmək və vəbadan qorunmaq üçün istifadə edirdilər. Hal-hazırda bir çox insan mənfi enerjiləri təmizləmək və daha balanslı və dinc bir mühit yaratmaq üçün evlərində rozmarin yandırır.
2. Yaddaş və konsentrasiyanı yaxşılaşdırır
Rozmarin aromasının yaddaşı və konsentrasiyanı artırdığına inanılır. Keçmiş tələbələr imtahan zamanı yaddaşa kömək etmək üçün rozmarin çələnglərindən istifadə edirdilər və ya onun ətrindən istifadə edərdilər. Tədqiqatlar göstərir ki, rozmarin yağı performansı yaxşılaşdırır.
3. Xoşagəlməz həşəratlara qarşı
Rozmarin yandırmaq müxtəlif həşəratları, xüsusən də ağcaqanadları dəf etməyin təbii yoludur. Yanan rozmarin ətri bir çox böcəklər üçün xoşagəlməzdir və onları əraziyə daxil olmaqdan çəkindirir. Kimyəvi qivuculardan fərqli olaraq, rozmarin təbii, toksik olmayan bir seçimdir.
4. Havanın təmizlənməsi
Yanan rozmarin ətrafınızdakı havanı təmizləməyə kömək edir. Güclü qoxusu arzuolunmaz qoxuları aradan qaldıra bilər.
Bu bitki təbii antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir, ona görə də onu yandırmaq potensial olaraq havadakı bakteriyaları azaltmağa kömək edə bilər.