Payız mövsümündə bəzi tərəvəzlərin istehlakı vacibdir. Foodinfo.az bir sıra qidaların faydaları haqqında məlumatı təqdim edir:
Çuğundur. Çiy çuğundurun tərkibində çoxlu minerallar (maqnezium, kalium, sink, dəmir, mis, yod), vitaminlər (C, B1, B6, B9 və ya fol turşusu), betain, betasiyanin piqmenti, karoten və üzvi turşular var. Çuğundur şirəsi spazmolitik xüsusiyyətlərə malikdir və hipertoniya zamanı, həmçinin mədə ifrazını (betainin təsirinə görə), bağırsaq hərəkətliliyini, qan əmələ gəlməsini (dəmir, maqnezium, mis və fol turşusunun olması səbəbindən) stimullaşdırmaq üçün istifadə edilə bilər.
Kələm. Xərçəng əleyhinə qorunma mənbəyidir. Çarmıxlı ailənin bütün meyvələri profilaktik antitümör xüsusiyyətlərini tanıyan sulforafanı ehtiva edir. Kələm salatlar, şirələr və smoothies, şorbalar, tərəvəz yan yeməkləri və bişmiş məmulatlarda istehlak edilə bilər.
Pomidor. Likopen güclü antioksidant müdafiəyə malikdir, yəni bədən hüceyrələrini aktiv radikallardan qoruyur və gəncliyi qorumağa kömək edir. Payız mövsümündə pomidorun kalium, A və C vitaminləri mənbəyi olduğunu nəzərə alaraq gündəlik pəhrizinizə daxil etməyə dəyər.
Yeri gəlmişkən, balqabaq stress və depressiyanın öhdəsindən gəlməyə kömək etdiyi üçün payız-qış dövründə əvəzolunmaz məhsuldur. Məsələn, onun tərkibində olan maqnezium sinir hüceyrələrinin fəaliyyətinə kömək edir və insanın əhval-ruhiyyəsindən məsul olan serotoninin sintezində iştirak edir.
Fərid