Çəngəl-bıçaqlardakı qaralmalar adətən qidada mövcud olan kükürd birləşmələrinin təsiri nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət estetik cəhətdən xoşagəlməz bir görünüş yaratmaqla yanaşı, həm də qeyri-gigiyenik mühit yarada bilər. Ləkələnmiş çəngəl və bıçaqları təmizləmək üçün xüsusi təmizləyici vasitələrdən və ya limon suyu və soda kimi təbii materiallardan istifadə etmək olar. Təmizləmə mütəmadi olaraq və qurutma işləri diqqətlə aparılmalıdır. Bu sayədə çəngəl və bıçaqlar təmizlənir və gigiyenik istifadəyə nail olunur.

Mətbəxlərin vazkeçilməzləri olan çəngəl, bıçaq və qaşıq dəstləri zamanla ilk günkü parıltısını itirir və tutqun görünüşə sahib olur. Heç bir kimyəvi maddənin istifadəsini tələb etməyən bu üsulla belə əşyalarınızı cilalaya bilərsiniz.

Bir qazana 1,5-2 litr su doldurun və qaynadın. Bir az alüminium folqanı yumşaq bir şəkildə top halına salın və qaynar suya atın. Suya 150 q soda da əlavə edib qarışdırın.

Təmizləmək istədiyiniz çəngəl-bıçaqlarınızı qazana qoyun. Bir müddət gözlədikdən sonra onları çıxarıb yaxalayın və qurudun.