Qarışqa turşusu tibbdə bir qayda olaraq, iltihabı və ağrı sindromlarını aradan qaldırmaq üçün xarici sürtünmə üçün geniş istifadə olunur.
Qarışqa turşusu doymuş bir əsaslı karboksilik turşular qrupuna aid bir maddədir. Rəngsizdir, turş dadı və kəskin, spesifik qoxusu var. Turşu yaxşı yanır və yanğın təhlükəsi yaradır. Sirkədən 10 dəfə güclüdür.
Qarışqa turşusu adını ilk dəfə 1670-ci ildə ingilis təbiətşünası Con Rey tərəfindən təcrid olunmuş qırmızı qarışqalardan alıb. Təbiətdə turşu digər qarışqaların, həmçinin arıların və meduzaların kaustik ifrazatlarında olur.
Qarışqa turşusu sirkə turşusunun istehsalında bütan və yüngül benzin fraksiyasının oksidləşməsindən əlavə məhsul kimi böyük miqdarda əmələ gəlir. Sənayedə və tibbdə, qidaların qorunması üçün istifadə olunur. Turşudan alınan spirt nevralgiya və miyalji müalicəsində terapiyada kömək edir.
Maraqlıdır ki, bu turşudan təkcə insanlar istifadə etmir. Məsələn, ayı qış yuxusunda toplanmış parazitlərdən xilas olmaq üçün qarışqa yuvasına gedir. Həşəratlar heyvanı dişləyir, qarışqa turşusundan qorxan parazitlər ayının tükündən qaçır.
Bitkilərin uçucu maddələrin ötürülməsi ilə əlaqə qura biləcəyini göstərən təkrar tədqiqatlar var.