Qəhvənin tərkibində sinir sisteminə təsir edən, metabolik prosesləri sürətləndirən, diqqəti cəmləşdirməyə və canlandırmağa kömək edən təbii psixostimulyator olan kofein var.
Foodinfo.az bildirir ki, kofeinin öd daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını aldığı, 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaltdığı, qan damarlarını gücləndirdiyi və qanda pis xolesterin və trigliseridlərin konsentrasiyasını azaltdığı bilinir.
Qəhvə həmçinin dopamin hormonunun istehsalını artıraraq depressiyaya qarşı mübarizə aparmağa kömək edir və müəyyən xərçəng növlərinin, eləcə də digər xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır. Gündə üç-dörd stəkandan çox olmayan orta miqdarda qəhvə içmək hətta dəri, döş və prostat xərçəngi də daxil olmaqla müəyyən xərçəng növlərinin inkişaf riskini azalda bilər.
Gündə iki fincan qəhvə qaraciyər sirrozunun inkişaf riskini demək olar ki, yarıya endirir. Qaraciyər xərçənginə gəldikdə, içki antioksidan xüsusiyyətləri və bədəndəki iltihabı azaltmaq qabiliyyətinə görə müsbət təsir göstərə bilər. Avstraliyalı tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, gündə iki-üç fincan qəhvə bu növ xərçəngin inkişaf riskini demək olar ki, 40% azaltmağa kömək edir.
Nurlan