Bir çox insanlar qışda pomidordan imtina edirlər. Bunun bir çox səbəbi var və təkcə maliyyə deyil. Bir çox insanlar hələ də pomidorun yalnız mövsümündə yeyilməli olduğuna əmindirlər.
Birincisi, pomidor, təbiətin digər hədiyyələri kimi, yalnız mövsümdə yeyilməlidir - soyuducu və ya istixana olmayan əcdadlarımız kimi yemək lazımdır. Bu, qışda təzə tərəvəzlərə öyrəşməmiş maddələr mübadiləsini onlardan miras almağımızla əsaslandırılır.
İkincisi, tez-tez qış pomidorlarının "plastik", dadsız olduğu, pomidor kimi iyi olmadığı və ümumiyyətlə yay pomidorlarına bənzəmədiyi iddia edilir. Onlarda faydalı heç nə yoxdur və ola da bilməz.
Ancaq həqiqət budur ki, pomidorlara qırmızı rəng verən likopen lazımdır və onun başqa yaxşı mənbələri yoxdur. İlin 9 ayı bu maddədən imtina etmək zərərlidir, bu müddət ərzində torpaq pomidor yetişmir.
Pomidor və likopenlə bağlı çoxlu elmi araşdırmalar aparılır. Məsələn, həftədə ən azı 10 dəfə pomidor və pomidor məhsullarından istifadə edən kişilərdə prostat xərçənginə tutulma ehtimalı 45% az olub. Digər tədqiqatlar göstərir ki, pomidor bir çox bədxassəli xəstəliklərdən qoruyur. Prostat vəzi xərçəngindən əlavə bunlar döş, yumurtalıqlar, uşaqlıq boynu, endometrium (uterusun daxili qişasının şişi), ağciyərlər, mədə, kolon və mədəaltı vəzinin şişləridir. Alimlər hesab edirlər ki, pomidorun minimum dozası həftədə 1-2 ədəddir, orta doza pomidorsuz bir gün deyil, optimal doza həftədə 7-10 ədəddir.