Kardioloq Vladimir Protasov aif.ru saytına müsahibəsində ürək xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün beş vərdişi adlandırıb. İlk növbədə, istehlak etdiyiniz duzun miqdarını azaltmalısınız. Fakt budur ki, duzlu qidalar mayeni saxlayır, ürəyə yükü artırır.

Mütəxəssis qeyd edib ki, çörək, bekon, popkorn, soya sousu və bulyon kublarının tərkibində çoxlu natrium var. Buna görə də pəhrizdə bu məhsulların miqdarına nəzarət etmək və yeməklərə daha az duz əlavə etmək lazımdır.

Gündə 5 qram tövsiyə olunur - gündə bir çay qaşığı. Bundan əlavə, mütəxəssis daha çox kalium istehlak etməyi məsləhət gördü. Lobya, qoz-fındıq, noxud, ispanaq, kələm, banan və xurmada olur. Bu məhsullar qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edir. Şəkərin miqdarını azaltmaq da vacibdir.

Əlavə edilmiş şəkərlər qan təzyiqi və kardiometabolik riskləri artırır. Lakin pəhrizdə maqneziumun miqdarını artırmaq tövsiyə olunur. İspanaq, paxlalılar, qoz-fındıq, toxum və bütün taxıllar onunla zəngindir. Və nəhayət, siqaret və alkoqoldan imtina etməlisiniz.

Fərid