Xərçəng xəstələrinin sağlam qidalanmaları, müalicələrinin təsirli olması və bədən müqavimətini qoruyub saxlamaları son dərəcə əhəmiyyətlidir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, xərçəng müalicəsi alan xəstələrin bədənlərinin ehtiyac duyduğu qidaları ala bilmələri və müalicə prosesini daha asan keçə bilmələri üçün pəhrizlərinə diqqət yetirmələri çox əhəmiyyətlidir.
Xərçəng müalicəsi alan xəstələrin qida rasionunda diqqət etməli olduqları ən mühüm məsələlərdən biri də kifayət qədər protein qəbulunu təmin etməkdir. Protein bədənin özünü bərpa etməsinə və sağlam hüceyrələrin bərpasına kömək edir.
Bu xəstəliyi olanlar bədən çəkisini qorumaq, əzələ və toxumalarının zəifləməsinin qarşısını almaq üçün kifayət qədər protein istehlak etməlidirlər. Toyuq, balıq, yumurta, süd məhsulları və paxlalılar kimi zülal mənbələri istehlak edilməlidir.
Tərkibində antioksidant olan qidaları istehlak etmələri də son dərəcə vacibdir. Antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır və xərçəng riskini azaldır. Bu səbəblə təzə tərəvəz-meyvələr, yaşıl çay və qırmızı kələm kimi antioksidant tərkibli qidaları mütəmadi olaraq istehlak etmək tövsiyə olunur.
Onların istehlak etməli olduğu digər vacib qida maddələrinə lifli qidalar daxildir. Lifli qidalar həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir, qəbizlik problemlərinin qarşısını alır və immunitet sistemini gücləndirir. Buna görə də tam taxıllar, paxlalılar, tərəvəzlər və meyvələr xərçəng xəstələri üçün ideal lif mənbəyidir.