Yumurta qabığı çox vaxt tullantı kimi görünsə də, əslində bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Qabıqları zibil qutusuna atmaq əvəzinə onun faydalarından yararlana bilərsiniz.
Foodinfo.az yumurta qabığının 6 faydasını təqdim edir:
1. Bitkilər üçün gübrə: Yumurta qabıqlarını toz halına salıb bitkilər üçün təbii gübrə kimi istifadə etmək olar. Tərkibindəki kalsium, maqnezium və digər minerallar sayəsində bitkilərin böyüməsinə kömək edir.
2. Torpağın turşuluğunun balanslaşdırılması: Bu qabıqlar torpağın turşuluğunu tarazlaya bilir. Xüsusilə turşulu torpaqlarda istifadə edildikdə torpağın pH balansını tənzimləyərək bitkilərin daha sağlam böyüməsinə kömək edir.
3. Ev təmizləmə materialı: Ondan təbii təmizləyici material kimi də istifadə edilə bilər. Xüsusilə qazan və tavaların təmizlənməsində süngər yerinə istifadə edildikdə təsirli nəticə verir.
4. Sağlam sümüklər və dişlər üçün kalsium mənbəyi: Yumurta qabığı yüksək miqdarda kalsium ehtiva edir. Toz halına salınıb qidalarla qarışdırıldıqda və ya sirkə ilə qarışdırılaraq istehlak edildikdə bədəni sağlam bir kalsium qaynağı ilə təmin edir.
5. Dəriyə qulluq: Toz halına salınıb dəriyə qulluqda istifadə edilə bilər. Təbii pilinq effekti yaradaraq dərini ölü hüceyrələrdən təmizləməyə kömək edir.
6. Bağ zərərvericilərinə qarşı qorunma: Zərərli həşəratlardan qorunmaq üçün bağçada yumurta qabığı parçaları istifadə edilə bilər.