Aflatoksin "Aspergillus flavus" və "Aspergillus parasiticus" adlı kif göbələkləri tərəfindən istehsal edilən toksik bir maddədir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu toksin, əsasən nəm şəraitdə saxlanılan qida məhsullarında, xüsusən yerfındığı, qarğıdalı, quru meyvələr, taxıllar və qoz-fındıqda yaranır.
Aflatoksin yüksək toksiklik səviyyəsinə malik olduğu üçün insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə törədir.
Bu maddə ilə çirklənmiş qidaların uzunmüddətli istehlakı qaraciyərdə zədələnmə, hətta qaraciyər xərçənginə səbəb ola bilər. Uşaqlarda isə böyümə problemləri və immun sisteminin zəifləməsi ilə əlaqələndirilir.
Aflatoksin zəhərlənməsindən qorunmaq üçün qidaların düzgün şəkildə saxlanılması, quru və sərin mühitdə qorunması vacibdir.
Ərzaq məhsulları təmiz və sağlam şəraitdə saxlanıldıqda aflatoksin yaranma riski azalır və beləliklə, onun sağlamlığa mənfi təsirləri minimuma endirilir.