Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutu (AQTİ) əhalinin qida təhlükəsizliyi, heyvan və bitki sağlamlığı sahəsində maarifləndirilməsi tədbirlərini davam etdirir. Ölkədə qida təhlükəsizliyinin təmin edilməsi istiqamətində “tarladan süfrəyə” şüarı altında qida zəncirinin bütün mərhələlərində iştirak etən tərəflərin məlumatlandırılması məqsədi ilə İnstitut tərəfindən həyata keçirilən tədbirlərin miqyası genişləndirilir. Foodinfo.az-ın məlumatına görə, bu məqsədlə “Azərbaycan Respublikasında qida təhlükəsizliyinin təmin edilməsinə dair 2019–2025-ci illər üçün Dövlət Proqramı”nın icrası ilə əlaqədar olaraq, AQTİ tərəfindən heyvanlarda stres yaradan amillər mövzusunda maarifləndirici çap materialı hazırlanıb. Maarifləndirici bukletdə ekoloji tarazlığın pozulmasının heyvanlarda stresə səbəb ola biləcəyi göstərilir. Həmçinin yemlə qəbul edilən zərərli maddələrin, həddən artıq isti və ya soyuğa məruzqalmanın, daşınma zamanı uyğunsuzluğun, eyni zamanda keyfiyyətsiz yemləmənin də heyvanlarda stres yaradan faktorlar olduğu vurğulanır. Çap materialının hazırlanmasında məqsəd ailə-kəndli təsərrüfatlarında, eləcədə heyvanlarda stres faktorların azaldılması istiqamətində maarifləndirmə tədbirləri həyata keçirməkdir. Maarifləndirici bukletdə heyvanlarda stresə səbəb olan faktorlar, həmçinin heyvanların rifahının təmin olunmasında istifadə olunan amillər nəfis tərtibatda və yüksək keyfiyyətlə çap olunub. Məlumatlar ailə-kəndli təsərrüfatlarında çalışan fermerlər arasında paylanılmaqla ölkəmizdə heyvan sağlamlığına nəzarət üzrə effektiv və müasir tələblərə cavab verən sistemin yaradılmasını hədəfləyir. Qeyd edək ki, İnstitut tərəfindən əhalinin maarifləndirilməsi istiqamətində ardıcıl olaraq müxtəlif layihələr həyata keçirilməkdədir. Burada əsas məqsədlərdən biri də vətəndaşların qida təhlükəsizliyi sahəsində məlumatlılığını genişləndirmək, onların prosesdə aktiv iştirakını təmin etməkdir.