Funksional məhsul seçərkən onun xüsusiyyətlərinə və tərkibinə diqqət yetirməlisiniz: bioloji aktiv maddələrin miqdarı gündəlik normanın 50% -dən çox olmamalıdır. Foodinfo.az xəbər verir ki, bunu Samara Dövlət Tibb Universitetinin Profilaktik Tibb İnstitutunun direktoru, Samara vilayətinin Səhiyyə Nazirliyinin dietoloqu Olqa Sazonova RT-yə bildirib.

Funksional məhsul elmi əsaslandırılmış və sübut edilmiş xüsusiyyətlərə malik olmalıdır, məsələn, pəhrizlə bağlı hər hansı xəstəliyin inkişaf riskini azaltmaq, həmçinin müxtəlif qida maddələrinin çatışmazlığının qarşısını almaq, sağlamlığı qorumaq və yaxşılaşdırmaq lazımdır.

O, həmçinin funksional qida etiketlərini öyrənməyi təşviq etdi. Xüsusilə, onun sözlərinə görə, tərkibinə diqqət yetirməyə dəyər, çünki tərkibindəki şəkərlər, ləzzətlər, boyalar və tatlandırıcılar müsbət təsiri neytrallaşdıra bilər.

“Belə bir məhsulun tərkibində gündəlik fizioloji tələbatın ən azı 15%-dən, 50%-dən çox olmayan bioloji aktiv maddələr olmalıdır, çünki insan gün ərzində yerdə qalan 50%-ni digər məhsullardan alır”, - ekspert izah edib.

Qeyd olunur ki, funksional qida məhsulu sağlam əhalinin bütün yaş qrupları tərəfindən pəhrizlərin bir hissəsi kimi sistemli istifadə üçün nəzərdə tutulub.

“O, insan orqanizminin müəyyən fizioloji funksiyalarına və sistemlərinə faydalı təsir göstərir, xroniki xəstəliklərin riskini azaldır. Çox vaxt məhsullar pəhriz lifi, vitaminlər, minerallar, poli doymamış yağ turşuları, probiyotiklər, prebiyotiklər və sinbiotiklərlə zənginləşdirilir”, - deyə o izah edib.

Sazonovanın sözlərinə görə, təkcə funksional məhsullar deyil, məhsullar seçərkən və istehlak edərkən həmişə yadda saxlamaq lazımdır ki, heç bir eksklüziv sağlam və ya zərərli məhsul yoxdur, hər şey onların pəhrizdəki miqdarından, keyfiyyətindən və təhlükəsizliyindən asılıdır.

O, həmçinin qeyd edib ki, müasir insanın pəhrizində lif az, yağlar və şəkərlər çoxdur, pəhriz isə ümumiyyətlə monotondur - fast food məhsulları, emal olunmuş və konservləşdirilmiş qidalar üstünlük təşkil edir.