
Qidanın dondurulması qidanın saxlama müddətinin uzadılması üçün əlverişli üsuldur. Foodinfo.az RBC-Ukraynaya istinadən xəbər verir ki, bununla belə, bütün məhsullar dondurmaq üçün uyğun deyil. Onlardan bəziləri öz quruluşunu itirir, qabarır və ya əridikdən sonra yeyilməz hala gəlir.
Südün və ya qaymağın dondurulması onun saxlama müddətini uzatmaq üçün yaxşı bir yol kimi görünsə də, bu məhsullar defrost edildikdən ayrılaraq dənəli, sulu bir quruluş yaradır. Eyni şey, tərkibində krem olan şorba və souslarda da olur.
Kahı, ispanaq, kələm kimi yarpaqlı göyərtilər tərkibindəki suyun çox olması səbəbindən dondurulduqdan və əridildikdən sonra orijinal toxumasını saxlamır.
Bu o deməkdir ki, kahı və digər yarpaqlı göyərtiləri sonradan təzə salatlarda istifadə etmək üçün dondurmaq məsləhət görülmür.
Bununla belə, bağban və yemək yazarı Julie Martens Forneyin fikrincə, şorba və şirniyyatlarda istifadə ediləcəksə göyərtiləri dondurmaq yaxşıdır.
Dondurulmuş bişmiş makaron tez-tez yenidən qızdırıldıqda onun yapışqan və selikli olmasına səbəb olur. Əgər əvvəlcədən yemək hazırlayırsınızsa, sousu ayrıca dondurmaq və lazım olduqda təzə makaron hazırlamaq daha yaxşıdır.
Yarpaqlı göyərti kimi, çiy kartof da tərkibində çoxlu su olduğuna görə yaxşı donmur, əridilən zaman səliqəli və dənəli olur. Çiy kartof uzunmüddətli saxlama üçün sərin, quru yerdə, birbaşa günəş işığından uzaqda saxlanmalıdır.