Kələm qış aylarının əvəzolunmaz tərəvəzlərindən biridir. Tünd yaşıl yarpaqlı kələm həm dadlı, həm də sağlam bir qidadır. Kələmin tərkibində A, C, K vitaminləri, dəmir, kalsium, kalium, maqnezium kimi minerallar və güclü antioksidantlar var. 

Foodinfo.az kələmin faydalarını təqdim edir:

İmmunitet sistemini gücləndirir: C vitamini ilə zəngin bir tərəvəzdir. C vitamini immunitet sistemini gücləndirir və infeksiyalardan qoruyur. Bundan əlavə, kələmdə olan antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikalları təmizləyir və hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır.

Həzm sistemini tənzimləyir: Kələm liflə zəngin bir tərəvəzdir. Liflər həzm üçün çox lazımlıdır. Lif sorulmasını asanlaşdıraraq həzm sistemini dəstəkləyir. Qəbizlik probleminin həllində təsirlidir. 

Qan şəkərini tənzimləyir: O, aşağı kalorili və yüksək lifli tərəvəzdir. Bu şəkildə qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Kələm istehlakı insulin müqavimətini azalda və diabet riskinin qarşısını ala bilər. 

Ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir: Tərkibindəki kalium sayəsində kələm qan təzyiqini tarazlayır və yüksək təzyiqin qarşısını ala bilir. Bundan əlavə, kələmdə olan antioksidantlar xolesterol səviyyəsini aşağı salır və aterosklerozun qarşısını alır. Beləliklə, ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu rol oynayır.

Sümük sağlamlığını dəstəkləyir: Kalsium və K vitamini ilə zəngin bir tərəvəzdir. Kalsium sümüklərin quruluşunu əmələ gətirən və gücləndirən bir mineraldır. K vitamini kalsiumun sümüklərdə yerləşməsinə kömək edən və osteoporozun qarşısını alan bir vitamindir. Kələm istehlakı sümük sağlamlığını dəstəkləyir və osteoporoz riskini azaldır. 

Kələmin faydaları bunlarla məhdudlaşmır. Onun dəri, göz, saç, qaraciyər və böyrək sağlamlığı kimi bir çox sahədə də müsbət təsirləri var. Kələm çiy, qaynadılmış, qovrulmuş, salat, şorba, tərəvəz dolması kimi müxtəlif formalarda istehlak edilə bilər. Ancaq hər hansı bir qida kimi kələmin də həddindən artıq istehlakı zərərli ola bilər.