Çuğundur qida maddələrində yüksəkdir və xüsusilə B və C vitaminləri, minerallar, lif və antioksidantlarla zəngindir. Foodinfo.az xəbər verir ki, Kvinslend Universitetinin professoru Lauren Ball bu tərəvəzin sağlamlıq üçün faydalarından danışıb.

Son illərdə çuğundur, insanlarda antioksidan və antitümör təsirlərinə görə artan diqqəti cəlb edir. Xərçəng və diabet kimi oksidləşdirici stress və iltihabla əlaqəli müxtəlif xəstəliklərin müalicəsi ola bilər.

Çuğundur şirəsinin hipertansiyonlu insanlarda sistolik qan təzyiqini (oxunmada ilk rəqəm) 2,73-4,81 millimetr civə nisbətində azaltmağa kömək etdiyi sübut edilmişdir. Bəzi alimlər qeyd edirlər ki, bu azalma müəyyən dərmanlar və xüsusi pəhrizlərlə müşahidə edilən təsirlərlə müqayisə edilə bilər.

Bundan əlavə, bir sıra elmi araşdırmalar çuğundurun atletik performansı, xüsusən də dözümlülük məşqləri ilə məşğul olanlarda yaxşılaşdıra biləcəyini göstərib.

Nurlan