Dənli bitkilər sağlam qidalanmanın vacib hissəsidir və tərkibində çoxlu qida maddələri olan faydalı bitkilərdir. Bu qrupda buğda, arpa, yulaf, çovdar, qarabaşaq və düyü kimi bitkilər var.
Foodinfo.az xəbər verir ki, dənli bitkilər enerji verən əsas qida mənbələrindən biridir və həmçinin bir çox vitamin, mineral, lif və karbohidratlarla zəngindir.
Dənli Bitkilərin Faydaları:
1. Dənli bitkilər xüsusilə həzm sisteminə müsbət təsir göstərən liflə zəngindir. Lif bağırsaqların sağlam fəaliyyətini dəstəkləyir, qəbizliyin qarşısını alır və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
2. Bu bitkilər bədənə enerji təmin edən karbohidratların əsas qaynağıdır. Bu qidalar bədən tərəfindən yavaş-yavaş həzm olunduğundan, davamlı enerji mənbəyi olaraq xüsusilə idmançılar və aktiv həyat tərzi keçirən insanlar üçün əhəmiyyətlidir.
3. Tərkiblərində B qrupu vitaminləri, dəmir, maqnezium, sink kimi vacib minerallar ehtiva edir. Bu maddələr orqanizmin enerji istehsalını dəstəkləyir və sağlamlığın qorunmasına kömək edir.
4. Tam dənli bitkilərin istifadəsi ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Liflər və antioksidantlar xolesterol səviyyəsini tənzimləyir və ürək-damar sisteminə dəstək olur.