Pravda.Ru-ya müsahibəsində qastroenteroloq Ekaterina Kaşuxun danışdığı kimi, insanın duzlu qidalara həvəsi bədənin elektrolit tarazlığını bərpa etmək cəhdi ilə əlaqələndirilir.

Bundan əlavə, duzlu qidalara aludəçilik hormonal dəyişikliklər, yuxu olmaması, yorğunluq və ya stress ilə əlaqəli ola bilər. Mütəxəssisin sözlərinə görə, yuxu pozğunluğu, həddindən artıq iş yükü və ya güclü emosiyalar axını zamanı insanın qanında stressə cavab verən hormon olan kortizolun səviyyəsi yüksəlir. Bu da öz növbəsində aclıq hissi yaradır.

“Bəzi insanlar stressi desertlərlə yeyir, bəziləri isə duzlu yeməklərə can atırlar. Sevimli yemək beynin həzz almasının ən asan yoludur. Yoxsa stresin öhdəsindən gələ bilmirsinizsə, yediyiniz miqdarlara nəzarət etmək çətin ola bilər”, - Kaşux bildirib.

Həkim qeyd edib ki, duzlu qidalara ehtiras müəyyən xəstəliklərin mövcudluğundan xəbər verə bilər. Beləliklə, Addison xəstəliyi bədəndə maye balansını tənzimləmək üçün kifayət qədər miqdarda hormon istehsalını maneə törədən adrenal bezlərin işləməməsi ilə əlaqələndirilir.

Duzlu qidalara qeyri-sağlam sevgi də Bartter sindromunu göstərə bilər, bu zaman duz və digər vacib minerallar bədəndə saxlanılmır və sidiklə tamamilə atılır. Bu xəstəlik əzələ spazmları, aşağı qan təzyiqi, urolitiyaz və tez-tez tualetə getmək istəyi ilə xarakterizə olunur, deyə ekspert yekunlaşdırıb.

Fərid