Tərəvəz və meyvələrin yarıqlarında gizlənən qurdlar və həşəratlar var. Onların çox kiçik olması onları görməyi qeyri-mümkün edir. 

Tərəvəz və meyvələri mətbəxinizə gətirməzdən əvvəl unutmayın ki, onlar çirk və mikrob və salmonella, listeria və E. coli kimi qida yoluxucu xəstəliklərə səbəb ola biləcək bakteriyalarla dolu ola bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, ən asan üsul tərəvəzlərinizi seyreltilmiş sirkədə təxminən 10-20 dəqiqə islatmaq və ya tərəvəz və meyvələri su və duzda bir müddət islatmaqdır. Daha sonra onları su ilə yuyun və istədiyiniz kimi istifadə edin.

Bizə problem yaradan tərəvəzlərdən biri də gül kələmidir. Səbəb isə çiçəklərin altında gizlənən və onları demək olar ki, görmək mümkün olmayan qurdlardır. Gül kələminin təmizlənməsi və dezinfeksiya edilməsi çox vacibdir.

Gül kələmini sapından çıxarın, ləkələri axan suyun altında ovuşduraraq yuyun.

Bir qaba çiçəkləri tamamilə suya batırmaq üçün kifayət qədər su tökün. (İsti su da istifadə edə bilərsiniz)

2-3 çay qaşığı zerdeçal tozunu əlavə edib qarışdırın.

Sonra gül kələm çiçəklərini əlavə edin və 20-30 dəqiqə buraxın.

Nəhayət, yuyun. İndi gül kələminiz dezinfeksiya olunub və reseptinizdə istifadəyə hazırdır.

Gül kələminin təmizlənməsi prosesi üçün sizə lazım olanlar aşağıdakılardır:

Gül kələm başı

Gül kələmini qoymaq üçün böyük bir dərin qazan

Su - bütün gül kələmini örtmək üçün kifayətdir.

Duz - qaynar suya əlavə etmək

Soyuq su - yeməkdə istifadə etməzdən əvvəl son yuyulma üçün

İti bıçaq

Süzgəc və ya ələk

Gül kələmini kəsin və təmizləyin

Gül kələminin altından yarpaqları çıxarın, uzun sapı iti bıçaqla kəsin. Çiçəklərin etmək istədiyiniz iş üçün çox böyük olduğunu görsəniz, onları əl ilə və ya bıçaqla hazırlamaq istədiyiniz yeməyə uyğun kiçik parçalara kəsin.

Qazana qaynar su tökün, sonra bir çimdik duz əlavə edib bütün gül kələmini qaynar suya əlavə edib ocağı söndürün. 

Qazan qapağını örtün və təxminən 5-8 dəqiqə dincəlsin. Suda üzən kir və kiçik həşəratları (əgər varsa) görə bilərsiniz.

Gül kələmini isti sudan çıxarın və ya isti suyu boşaldıb yaxşı süzmək üçün gül kələmini süzgəcə qoya bilərsiniz.

Çiçəkləri qurutmaq üçün qalın bir dəsmala qoyun. Daha təmiz və ağaran gül kələminin rəngindəki fərqi görəcəksiniz. İndi gül kələm bişirməyə hazırdır.

Şəbnəm