Süd insanlar tərəfindən fəal şəkildə istifadə olunur. Onunla sıyıq bişirirlər, qəhvəyə qatırlar, kakao dəmləyirlər.
Südün müxtəlif növləri var - yağsızdan seçilmişə qədər. Hər kəs üstünlük verdiyi yağ faizini seçir. Hansı süd daha sağlamdır - tam yağlı, ya yox?
Süd yağda həll olunan vitaminlərin əsas mənbələrindən biridir - söhbət A, D, E, K2 vitaminləri, omeqa-3 və omeqa-6, B vitaminləri, doymuş yağ turşuları, zülallar, kalsium, fosfor, sink və bir çox vitaminlərdən gedir. Bütün bu maddələr sümüklərin möhkəm olması, immun sisteminin xarici çağırışlara tab gətirməsi, sinir sisteminin onun dəstəyinə malik olması və kəskin görmə qabiliyyətinin qorunması üçün lazımdır. Ümumiyyətlə, süd bədənin ümumi tarazlığı üçün lazımdır.
Bəs bütün süd növləri bu maddələrin və mikroelementlərin siyahısını ehtiva edirmi? Bəli, ümumiyyətlə, müxtəlif süd növlərinin müəyyən faydaları var, lakin onlar ən yaxşı yağlı süddən sorulur.
Südün yağ tərkibini təyin etmək çətin deyil. Sadəcə qutuya baxın. Südün yağ tərkibi faizlə ifadə edilir. Beləliklə, mağaza rəflərində tapa bilərsiniz:
• 0 və 0,5% yağlı süd ya az yağlı, ya da az yağlı məhsuldur;
• süd 2-3% az yağlı variantlara aiddir;
• süd 2,6-3,5% orta yağlı sayılır, əks halda onu ən rahat və yeməyə hazır da adlandırırlar;
• 3,5%-dən çox – yağlı süd.
Yağ tərkibi bir çox şeyə təsir edir - artan yağ tərkibi ilə daha sıx və aydınlaşan dad deyil, həm də kalori miqdarı. Süd nə qədər yağlı olarsa, onun qida dəyəri bir o qədər yüksəkdir, həmçinin bağırsaq mikroflorasına faydası da yüksəkdir. Həmçinin, yağlı süddə daha çox xolesterol var, bu, ürək-damar sistemi baxımından nəzərə alınmalıdır - bu barədə əlavə olaraq həkiminizlə məsləhətləşə bilərsiniz.