İsti yay aylarında əliniz başqa bir qarpız parçasına uzanır. Foodinfo.az xəbər verir ki, "Evroonko" ekspert onkoloji klinikalarının federal şəbəkəsinin qastroenteroloqu Mariya Kombarova bu məhsulu həddindən artıq yeməyin nəticələrindən danışıb.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, qarpızın tərkibində çoxlu miqdarda fruktoza, mannitol və fruktan kimi zəif həzm olunan karbohidratlar var.

Vücudumuz bu karbohidratların yalnız məhdud bir hissəsini bir yeməkdə həzm edə bilər. Bir dəfəyə yarım qarpız yesək, köp, yəni qaz, ishal olma ehtimalımız çox yüksəkdir.

Bundan əlavə, qarpızın həzm olunmamış hissələri suyu cəlb edə bilər, bu da nəcisin həcmini artıracaq və ishala səbəb olacaqdır. Odur ki, bağırsaq xəstəliklərindən əziyyət çəkən xəstələr qarpızla xüsusilə diqqətli olmalıdırlar.

Qarpız sidikqovucu kimi də tanınır. Tərkibində bağırsaqlardan və böyrək glomerullarından su çəkən zəif həzm olunan karbohidrat mannitol var. Buna görə də bu məhsulu istehlak edərkən həm tez-tez bağırsaq hərəkətləri, həm də tez-tez sidiyə çıxma ilə qarşılaşa bilərik.