Pendir təkcə zülal və kalsiumla deyil, eyni zamanda bir çox vitaminlə də zəngindir. Onun tərkibi pendirin növünə və hazırlanma üsuluna görə dəyişsə də, əsas vitaminlər aşağıdakılardır.

Foodinfo.az pendirdə olan əsas vitaminləri təqdim edir:

1. A vitamini

– Göz sağlamlığını qoruyur

– Dərinin və selikli qişaların yenilənməsinə kömək edir

– İmmunitet sistemini gücləndirir

2. B qrup vitaminləri

- B2 (riboflavin): Enerji istehsalında rol oynayır, dəri və göz sağlamlığını dəstəkləyir

- B12 (kobalamin): Qan hüceyrələrinin yaranmasına kömək edir, sinir sistemini qoruyur

- B1, B3 və B6 da maddələr mübadiləsində rol oynayır

3. D vitamini

– Miqdarı azdır, amma var

– Qalsiumun bədəndə sorulmasına və sümük sağlamlığına kömək edir

4. K vitamini (xüsusilə K2)

– Qanın laxtalanmasında və sümük möhkəmliyində rol oynayır

– Fermentləşdirilmiş pendirlərdə (məsələn, brinza, qara pendir) daha çox olur

5. E vitamini (az miqdarda)

– Hüceyrə qoruyucu antioksidantdır

– Dərini və immuniteti dəstəkləyir

Yağlı pendirlər daha çox A və D vitamini ehtiva edir. Sarı və bərk pendirlərdə (məsələn, çedar, parmezan) B12 və K2 daha çox olur.