Hər gün ən azı 380 qram meyvə və tərəvəz yemək faydalıdır. Foodinfo.az xəbər verir ki, pəhrizin sağlam olması üçün üç sadə prinsipə əməl etmək lazımdır: balanslaşdırılmış qidalanma, müntəzəm yemək və nisbət hissini saxlamaq.

Bu qaydalara ilin istənilən vaxtında riayət etmək eyni dərəcədə vacibdir. Yetkin bir insanın hər gün ən azı 380 q meyvə və tərəvəz yemək faydalıdır. Onların hamısında müxtəlif miqdarda vitaminlər, mikro və makroelementlər var ki, bu da immuniteti, sağlam maddələr mübadiləsini və həzmi dəstəkləyir. Yeganə istisna kartofdur: nişastanın yüksək olması səbəbindən ondan daha az yemək daha yaxşıdır. Yaz menyusuna kələmdən tərəvəz salatlarını əlavə etmək faydalıdır - onun tərkibində ürək və böyrək sağlamlığı üçün vacib olan çoxlu kalium və maqnezium, həmçinin sinir sisteminin fəaliyyətinə təsir edən B vitaminləri var.

Təzə yarpaqlı göyərti əla lif mənbəyidir. O, qanda şəkərin və xolesterinin səviyyəsini tənzimləyir, laktobasillərin - immuniteti dəstəkləyən, maddələr mübadiləsində iştirak edən və həzmi yaxşılaşdıran faydalı bakteriyaların böyüməsini stimullaşdırır. Bundan əlavə, göyərti vitaminlərlə zəngindir. Kiçik bir dəstə cəfəri (30 q) orqanizmin fol turşusuna olan gündəlik tələbatının 10%-ni ehtiva edir.

Şüyüd C vitamini, kalsium və dəmirin yaxşı mənbəyidir. Yalnız 50 q bədəni gündəlik A vitamini qəbulu ilə təmin edir, selikli qişaların və dərinin sağlam vəziyyəti üçün vacibdir və yaxşı görmə üçün lazımdır. Yaz aylarında tərəvəz və meyvə seçimi nə qədər zəngin olsa da, digər məhsullardan da imtina etməməlisiniz. İlin istənilən vaxtında olduğu kimi, yağların, zülalların və karbohidratların balansını qorumaq vacibdir.

Fərid