Limon və laym (yaşıl limon)bir-birinə çox bənzəsələr də, dad baxımından fərqli qidalardır. Laym yaşıl, limonun isə sarı qabığı var.
Foodinfo.az bu yazıda laym və limon arasındakı fərqləri təqdim edir.
Limon və laym (yaşıl limon) dünyada ən çox istehlak edilən sitrus meyvələri arasındadır. Xüsusilə salat və yeməklərdə istifadə edilən bu qidalar Aralıq dənizi bölgəsində geniş şəkildə becərilir. Onların bir çox ümumi cəhətləri olsa da, dad və rəng kimi fərqli xüsusiyyətləri də var. Limon və laym genetik cəhətdən fərqlidir, lakin hər ikisi sitrus ailəsinə aiddir. Limon mülayim iqlimdə, laym tropik və subtropik bölgələrdə yetişdirilir. Turş dadı olan bu meyvələrdən kosmetika, təmizlik və qida sənayesində də istifadə olunur.
100 qram laym və limonun qida dəyəri aşağıdakı kimidir.
Limon 29 kalori, laym 30 kaloridir.
Limonda 9 qram, laymda 11 qram karbohidrat var.
Hər ikisində 3 qram lif var.
Limonda gündəlik dəyərin 88%-ni qarşılamaq üçün kifayət qədər C vitamini var. Laym isə 48% C vitamini ehtiva edir.
Limonun tərkibində 4% kalium, laymın tərkibində 3% kalium var.
Ümumiyyətlə, limonlar kalium, folat və B6 vitamini də daxil olmaqla bir qədər yüksək miqdarda vitamin və minerallar təklif edir. Sitrus meyvələrində antioksidan, iltihab əleyhinə və antibakterial xüsusiyyətlərə malik bir çox digər bitki birləşmələri var.
Limon və laym arasındakı fərqlər:
Limon parlaq sarı rəngə malikdir və orta ölçülüdür. Laym, əksinə, parlaq yaşıl rəngdədir və limondan daha kiçik ölçülərə malikdir.
Hər ikisinin dadı turşdur. Amma limon daha şirin olur. Laym acı bir turşuya malikdir.
Limon və laym salat sosları, souslar, içkilər və kokteyllərdə istifadə olunur. Laym daha acı olduğu üçün adətən duzlu yeməklərdə istifadə olunur. Kokteyllər üçün də əvəzolunmazdır. Limon həm dadlı, həm də şirin yeməklərdə istifadə olunur. Tort və pudinq kimi bir çox desertlərin istehsalında üstünlük verilə bilər.