Postprandial qan şəkəri yeməkdən sonra insanın qanında şəkərin səviyyəsidir. Bu dəyər bir insanın qlükoza mübadiləsini qiymətləndirmək və diabet kimi xəstəliklərə potensial diaqnoz qoymaq üçün istifadə olunur. Yeməkdən sonra qan şəkərinin normal səviyyədə olması orqanizmin qan şəkərini sağlam şəkildə tənzimlədiyini göstərir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, postprandial qan şəkəri yeməkdən sonra sürətlə yüksəlir və sonra bədən tərəfindən aşağı salınır. Normal postprandial qan şəkəri səviyyəsi ümumiyyətlə 70 ilə 140 mq/dL arasında olmalıdır (desilitr üçün milliqram).
Bununla belə, bəzi amillər bu dəyərə, xüsusən də yaş, cins, bədən kütləsi indeksi və çəki kimi fərdi amillərə təsir edə bilər. Məsələn, yaşlı insanlarda yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsi daha yüksək ola bilər.
Diabetli insanlarda yeməkdən sonra qan şəkəri normadan yüksək ola bilər. Diabet bədənin qan şəkərini tənzimləmək qabiliyyətinə təsir edən bir xəstəlikdir. Tip 1 diabet mədəaltı vəzi kifayət qədər insulin istehsal edə bilmədiyi zaman meydana gəlir. 2-ci tip diabet bədən hüceyrələri insulinə qarşı müqavimət göstərdikdə baş verir. Hər iki halda yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsi yüksələ bilər.
Diabet xəstələri üçün yeməkdən sonra qan şəkəri səviyyəsinə nəzarət etmək vacibdir. Uzun müddətdə yüksək postprandial qan şəkəri səviyyəsi ürək xəstəlikləri, böyrək xəstəlikləri və göz problemləri kimi ciddi fəsadlara səbəb ola bilər. Bunun üçün şəkərli diabet xəstələri mütəmadi olaraq qan şəkərinin səviyyəsinə nəzarət etməli və sağlam həyat tərzi sürməlidirlər. Bu, mütəmadi olaraq idman etmək, sağlam qidalanmaq və lazım gəldikdə dərman qəbul etmək deməkdir.