Mixəkdən qədim misirlilər, yunanlar və romalılar təkcə ədviyyat kimi deyil, həm də müxtəlif xəstəliklərin dərmanı kimi istifadə ediblər. Foodinfo.az Championat.com-a istinadən xəbər verir ki, orta əsrlərdə mixək ən bahalı ədviyyatlardan biri idi və onların dəyəri çox vaxt qızılla müqayisə edilirdi. Bu gün unikal xüsusiyyətlərinə görə bütün dünyada məşhur olaraq qalır.

Mixəyin tərkibində onun faydalı xüsusiyyətlərini müəyyən edən çoxlu bioloji aktiv maddələr var. Onların arasında:

-  eugenol - mixək efir yağının əsas komponenti, müxtəlif faydalı xüsusiyyətlərə malikdir: antiseptik, iltihab əleyhinə, antioksidant, antimikrob.

- antiinflamatuar və antioksidant aktivliyə malik mixək birləşmələri.

Bundan əlavə, mixək vitamin və mikroelementlərin qiymətli mənbəyidir.

100 q məhsulun tərkibində:

-  E vitamini - gündəlik tələbatın 6%-i;

- K vitamini — gündəlik tələbatın 11,8%-i;

- dəmir — gündəlik tələbatın 11,8%-dən çoxu;

- maqnezium - gündəlik tələbatın 6,5%.

Qərənfil həm də manqan tərkibinə görə liderdir - 10 q məhsulda onun miqdarı gündəlik tələbatı 2,5 dəfədən çox üstələyir!