Çoxları evdə hazırlanan lahmacunla kafe- restoranlarda yeyilən lahmacunla eyni olmadığını deyir. Bu səbəbdən evdə hazırlanan lahmacunu sevənlərlə yanaşı, sevməyənlər də var. Halbuki kənardakı lahmacuna ləzzət verən sadəcə quyruq yağıdır. Lahmacun qarışığına quyruq yağını əlavə etməklə onun dadını daha çox ləzzətli edə bilərsiniz.
Lahmacun türk mətbəxinin ən məşhur ləzzətlərindən biridir. Bunu hazırlamaq üçün xəmir, qiymə, soğan, cəfəri, tomat pastası, ədviyyat və limon kimi ərzaqlar lazımdır.
Foodinfo.az evdə lahmacun hazırlamaq istəyənlər üçün resept təqdim edir:
1. Xəmiri hazırlamaq üçün bir qabda un, duz, su və mayanı qarışdırın. Xəmir yumşaq və yapışqan olmayana qədər yoğurun. Xəmiri yarıya bölün və nəm bir parça ilə örtün. Xəmirin mayalanması üçün təxminən 1 saat gözləyin.
2. Çıkilmiş ət qarışığını hazırlamaq üçün qiyməni qaba qoyun. Soğan və cəfərini xırda doğrayın. Tomat pastası, duz, qara bibər, çili bibəri, kimyon, quyruq yağı və izot kimi ədviyyatları əlavə edin. Bütün ərzaqları yaxşıca qarışdırın.
3. Sobanı 200 dərəcə qızdırın və çörək qabını yağlayın. Mayalanmış xəmirdən qoz böyüklüyündə parçalar götürüb yuvarlaq və nazik formada yayın. Xəmiri nimçəyə düzün və üstünə qiymə qarışığını yayın.
4. Lahmacunu sobada 15-20 dəqiqə bişirin. Bişmiş lahmacunun üzərinə limon sıxın. Kahı, pomidor, turşu kimi qidalarla süfrəyə verə bilərsiniz. Nuş olsun!
Lahmacunun quru olmaması üçün onun xəmiri nazik olmalıdır. Lakin xəmir keyfiyyətsiz undan və ya yanlış miqdarda su ilə hazırlanarsa, lahmacun quru və sərt ola bilər. Lahmacunu bişirərkən istifadə olunan soba temperaturu çox önəmlidir. Əgər soba kifayət qədər isti deyilsə, lahmacun xəmiri tam bişməyəcək və quru qalacaq. Bişirmə vaxtı da vacibdir. Uzun müddət sobada qalan lahmacunlar quruya bilər. Daxil edilən maddələrin miqdarı da vacibdir. Lahmacunun düzgün saxlanmaması da qurumasına səbəb ola bilər. Hava keçirməyən qablarda saxlanmalı və lazım gəldikdə qızdırılaraq istehlak edilməlidir.