Çörək bəşəriyyətin hazırladığı ən qədim qidalardan biridir və tarixi daş dövrünün sonlarına gedib çıxır. Qədim dövrlərdə ağ çörək tünd çörəkdən daha qiymətli olduğundan kasıblar tünd çörək, varlılar isə ağ çörək alırdılar. Ancaq 20-ci əsrdə bu fikir tamamilə dəyişdi, çünki tünd çörəyin qidalandırıcı maddələrinin ağ çörəkdən qat-qat artıq olduğu və yüksək qida dəyərinə malik olduğu elmi şəkildə sübut edilmişdir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bütün çörəklər, istər qəhvəyi, istərsə də ağ çörək, bədən üçün ümumi xüsusiyyətlərə malikdir.
İdmanla məşğul olanlar üçün ağır idmandan əvvəl çörək istehlak etmək lazımdır. Çünki çörəyin tərkibində orta hesabla 50% nişasta var və buna görə də tərkibində orqanizmi enerji ilə təmin edən yapışqan turşular var. Bu qlikozidlər qaraciyərdə və digər əzələlərdə glikogen kimi saxlanılır. Deməli, bədəni enerji ilə təmin etmək üçün çörək yemək lazımdır.
Qəbizliklə mübarizə üçün tövsiyə olunan həllərdən biri lif istehlakıdır. Çörək həm də bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırmaq və qan şəkərini tənzimləmək üçün faydalı olan zəngin lif mənbəyidir. Kəpəkli çörək ağ çörəkdən daha çox lif ehtiva edir.
Tam taxıl çörəyində lif və kompleks karbohidratlar var. Bu səbəblə mədənin uzun müddət tox qalmasını təmin edir və bu da yeməklər arasında ləzzətli yeməklərdən qaçınmanıza səbəb olur . Beləliklə, arıqlama pəhrizindəsinizsə, çörək yeməyi heç vaxt unutmayın.
Beynimiz məhdud enerji ehtiyatına malikdir və biz oruc tutanda və ya gecə yuxusundan sonra səhər aclıq hiss edirik. Əksər insanlar üçün çörək səhər yeməyi üçün ən yaxşı seçimdir, çünki o, beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır və günü davam etdirmək üçün lazım olan enerjini təmin edir. Odur ki, səhər yeməyində tort, biskvit və peçenye əvəzinə çörəkdən istifadə etməyə çalışın.
Çörəkləri isti halda üst-üstə qoymayın, çünki bu proses çörəyin kiflənməsini sürətləndirir və çörəyin israfını artırır.
Çörəyin vaxtından əvvəl bayatlaşmasının qarşısını almaq üçün onları dondurucunun aşağı mərtəbələrində saxlamaq olar.
Ət və tərəvəz kimi xammalları çörəyin yanında saxlamayın, çünki patogenlər çörəyə nüfuz edə bilər.
Çörək isti və rütubətli yerlərdə qalarsa, daha tez kiflənməyə məruz qalar.
Çörək orqanizmin gündəlik enerjisinin böyük hissəsini təmin etdiyi və eyni zamanda B vitaminlərinin əsas qaynağı olduğu üçün kifayət qədər istifadə edilməsi tövsiyə edilir, lakin tərkibində kalori olduğu üçün həddindən artıq istehlak edilməməlidir.
Şəkər xəstələrinin qan şəkərinin yüksəlməsinin qarşısını almaq üçün çörək istehlakının miqdarı məhdudlaşdırılmalıdır. Ancaq çörək növləri arasında arpa çörəyi insanın şəkərini idarə etməkdə xüsusi təsirə malikdir.
Tam taxıllı çörəklərin tərkibində lif olduğu üçün bu çörəklərin istifadəsi yüksək qan təzyiqi və ürək xəstəlikləri olan insanlar üçün faydalıdır.
Pis qida vərdişlərindən biri də çörəklə düyü yeməkdir. Çünki bu şəkildə bədənə çoxlu kalori daxil olur və artıq çəkiyə səbəb olur.
Çörəyin düyüdən daha az kökəltdiyini düşünənlər yanılırlar. Əgər kimsə bu iki qidadan hər hansı birini çox yeyərsə, artıq çəki və şəkər xəstəliyinə tutular.
Axşam yeməyində çörəkli qidalar yemək daha yaxşı seçimdir, lakin istehlak miqdarı məhdud
olmalıdır.