Bəziləri kərə yağını dondurucuda saxlayır, bəziləri isə soyuducuda saxlayır, yumşaq istifadə etmək üçün otaq temperaturunda saxlayanlar da olur. Bəs kərə yağı əslində necə saxlanmalıdır?
Foodinfo.az bu məqalədə kərə yağının necə saxlanacağına dair ən yaxşı təlimatları və kərə yağının saxlanmasına necə təsir göstərə biləcəyinə dair ümumi məlumatları təqdim edir.
Kərə yağı süfrələrimizin ən dəyərli üzvlərindən biridir. Tortlara, peçenyelərəvə çörəklərə qatılan kərə yağını hamımız sevirik.
Kərə yağı ümumiyyətlə südün yağlı hissəsinin qatılaşdırılmış forması kimi tanınır. Onun böyük bir hissəsini su təşkil edir ki, bu da onun digər süd məhsullarından strukturuna görə fərqlənməsinə səbəb olur. Bakteriya artımı digər süd məhsullarına nisbətən daha az olsa da, saxlama üsullarına fikir verməsək xarab olma riski yüksək ola bilər.
• Soyuducuda saxlama: Soyuducuda saxlanılan kərə yağı 0 ilə 4 dərəcə arasında dəyişən temperaturda 1 aya qədər təzə qala bilər. Lakin bu o deməkdir ki, kərə yağı hava keçirməyən yerdə saxlanmalıdır. Əks halda onun dadı 8-9 gün ərzində pisləşə bilər.
• Dondurucuda saxlama: Kərə yağı -18 dərəcədə uyğun şərait təmin edildikdə 3-6 ay, bəzi növlər isə hətta 1 ilə qədər davam edə bilər. Onu kublara kəsib hava keçirməyən qabda saxlasanız, uzun müddət təzə qala bilər.
• Duzlama üsulu: Kərə yağını duzlayaraq saxlamaq da bir seçimdir. Lakin bu üsul kərə yağının dadının dəyişməsinə səbəb ola bilər.
• Əridilmiş yağ üsulu: Kərə yağının ən təmiz forması olan duru yağ 3-6 ay davam edə bilər. Onu sərin və quru yerdə saxlamaq vacibdir.
Bu üsullardan istifadə etməklə siz kərə yağını düzgün qoruya bilərsiniz. Kərə yağının saxlanma fəndlərinə diqqət yetirmək sağlamlığımız üçün çox vacibdir.