Qaynadılmış yumurta adətən səhər yeməyi süfrələrinin başında olan doyumlu və zülalla zəngin bir məhsuldur. Bəziləri hətta sarısının dadına görə qaynadılmış yumurta yeyirlər. Ancaq yumurta sarısının yaşıl rəngi xoş görünüş vermir, həm də dadına az da olsa təsir edir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bərk qaynadılmış yumurtanın faydaları sonsuzdur. Qaynadılmış yumurta hər yaşdan insan üçün sağlamlıq mənbəyidir, dadlıdır və tox saxlayır.
Qaynadılmış yumurta həm A vitamini, D vitamini, kalsium və dəmir mənbəyidir. Həm sarısının, həm də ağının ayrı faydaları var. Bəzən görürük ki, qaynadılmış yumurtanın sarısı yaşıl olur.
Haşlanmış yumurtanın yaşılımtıl sarısını yemək zərərli deyil. Sarısı nə qədər yaşıl görünsə də, ekspertlər deyirlər ki, rəng dəyişikliyi əslində sarı ilə ağ arasındakı reaksiyadır.
Mütəxəssislərin fikrincə, bu reaksiya yumurtanı çox uzun müddət qaynatdıqda baş verir. Çünki yumurta sarısının səthində kükürd və dəmir birləşmələri reaksiyaya girir və yaşıl rəng əmələ gəlir.
Rənglənmə sarı və ağın qovuşduğu yerdə dəmir sulfidinin əmələ gəlməsi ilə əlaqədardır. Sarı rəngdə olan dəmir ağ rəngdə olan hidrogen sulfidlə reaksiyaya girdikdə əmələ gəlir.
Qaynadılmış yumurtanın sarısında yaşıl rəngin əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün yumurtanızı çox bişirməmək kifayətdir.