Qəhvənin sağlamlıq üçün ən faydalı olduğu vaxtlar adətən günorta və axşam saatları olur. Buna görə də, kofein tərkibinə görə onu gecə gec saatlarda istehlak etməkdən çəkinmək vacibdir, çünki bu, yuxu tərzinizə təsir edə bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, qəhvəni sağlam şəkildə istehlak etmək üçün gündəlik kofein qəbulu limitlərini aşmamaq vacibdir. Ümumiyyətlə, böyüklər üçün gündəlik kofein qəbulu həddi 400 mq-dır. Ancaq fərdi dözümlülük səviyyələri fərqli ola bilər, buna görə də qəhvə istehlakına gəldikdə öz bədəninizin siqnallarına riayət etmək və onu aşmamaq vacibdir. Daha sağlam qəhvə təcrübəsi üçün tərkibində şəkər və ya yüksək kalorili əlavələr olan qəhvələrdən qaçınmaq da məsləhətdir.
Demək olar ki, hər kəs gündə ən azı bir dəfə qəhvə içir. Bəzi insanlar var ki, səhərlər qəhvə içmədən gözlərini aça bilmirlər.
Qəhvə içmək üçün ən yaxşı vaxtlar 08.00-09.00, 12.00-13.00 və 17.30-18.30 arasıdır.
Səhər oyanmaq və günün əvvəlində enerjili olmaq üçün də qəhvəyə çox üstünlük verilir. Səhər qəhvəsi bir çox insan üçün günə enerjili başlamaq üçün müsbət bir ritualdır. Ancaq səhərlər istehlak edilən qəhvə yuxu rejiminə və bədən saatının tarazlığına təsir göstərə bilər, ona görə də şəxsi üstünlüklərə və həssaslıqlara görə istehlak edilməlidir. Bunun səbəbi insanların bioloji saatının bədənimizin bir çox funksiyalarını tənzimləməsidir. Bioloji saatımız kortizol hormonunun ifrazından da məsuldur. Buraya stress hormonu da daxildir. Bədənimiz bu hormonu gün ərzində bol şəkildə ifraz edir. Səhər saat 08:00-09:00 arası orqanizmdə kortizol səviyyəsi pik həddə çatır. Bu o deməkdir ki, bədəninizdə sizi oyatmaq üçün təbii mexanizm var.
Boş mədədə qəhvə içmək kofeinin sürətlə udulmasına kömək edir və insana daha sürətli enerji və ayıqlıq hissi verə bilər.
Bununla belə, boş bir mədədə qəhvə içməyin bəzi potensial mənfi təsirləri də var. Xüsusilə həssas mədəsi olan insanlarda qəhvə tərkibindəki turşu səbəbindən narahatlığa, əsəbiliyə səbəb ola bilər.
Hər kəsin bədən quruluşu və dözümlülük səviyyəsi fərqlidir, buna görə də şəxsi üstünlüklərə və bədən siqnallarına əsaslanaraq ac qarına qəhvə içməyi qiymətləndirmək vacibdir.