Stress, ağır depressiya, sinir sistemi pozğunluqları kimi faktorlar unutqanlığa səbəb ola bilər. Ancaq unutqanlığın ən böyük səbəblərindən biri düzgün qidalanmamaqdır. Bədənin ehtiyac duyduğu vacib vitamin və minerallar qida qəbul edilməzsə, yaddaş və idrak funksiyalarında mənfi təsirlər görünə bilər.
B vitaminləri (xüsusilə B12, B6 və fol turşusu), D vitamini, omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlar kimi qida maddələri unutqanlıqla mübarizədə əhəmiyyətlidir. Bu qidaların kifayət qədər alınması idrak funksiyasını və yaddaşı dəstəkləyə bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bəzi bitkilər də unutqanlığa yaxşı təsir edir. Rozmarin zəngin A, C, B1, B6 və B9 vitaminləri, həmçinin kalsium, maqnezium, manqan və dəmir mənbəyidir. Yaddaşı gücləndirir və konsentrasiyanı artırır. Unutqanlığı azaltmağa kömək edir. Yaşla bağlı psixi problemlərə yaxşı təsir edir.
Rozmarin çayı dəmləyərkən bəzi detallara diqqət yetirmək lazımdır. Bu çay kofeinsiz olduğu üçün gün ərzində rahatlıqla istehlak edilə bilər.
Bu çayı hazırlamaq üçün xüsusilə təzə və ya toz halında rozmarindən istifadə etmək lazımdır.
Kiçik bir qəhvə qabına su tökülür və qaynadılır. Daha sonra bu suya bir qədər toz və ya təzə rozmarin əlavə edilir. Bu qarışıq birlikdə 5 dəqiqə daha qaynadılır və sonra dəmlənməyə buraxılır. Rozmarin bütün ətrini suya buraxdıqdan sonra bir az soyumasını gözləyin və sonra çayı süzün. Rozmarin çayına bal əlavə edilərək istehlak edilir.
Tərkibindəki antioksidantlar sayəsində bədənə sərbəst radikallarla mübarizə qabiliyyəti verir. Bu, hüceyrə ziyanını azaltmağa kömək edə bilər.
Bu çay həzm sağlamlığını dəstəkləmək üçün istifadə edilə bilər. Xüsusilə həzm problemləri, qaz və mədə narahatlığı üçün sakitləşdirici təsir göstərə biləcəyi düşünülür.
Rozmarin çayının tərkibində C vitamini və immunitet sisteminə müsbət təsir göstərə bilən digər qida maddələri ola bilər. Yaddaşı gücləndirir və konsentrasiyanı artırır. Unutqanlığı azaltmağa kömək edir.
Bəzi insanlar zehni ayıqlığı və diqqəti artırmaq üçün rozmarin çayından istifadə edirlər. Ona görə də imtahandan əvvəl və ya gərgin təhsil dövrlərində bu çaya üstünlük verilə bilər.
Rozmarin çayı dəri sağlamlığı üçün də faydalıdır. Antioksidantlar dəri hüceyrələrini sərbəst radikalların zərərindən qoruyur.
Unutmayın ki, hər bir bitki və ya bitki məhsulunun yan təsirləri və mümkün qarşılıqlı təsiri ola bilər. Düzgün dozalara və istifadə qaydalarına riayət etmək vacibdir, çünki həddindən artıq istehlak yan təsirlərə səbəb ola bilər.