Hər bir insanın sevimli yeməkləri və xüsusi yemək seçimləri var. Çox vaxt eyni ailənin üzvləri bir-birlərini sevimli yeməkləri və yeməkləri ilə tanış edirlər. Bu, yeməyi daha əyləncəli edir və pəhriz tədricən genişlənir. Və bu çox yaxşıdır, çünki dietoloqlar hər yaşda qidalanmanın müxtəlif və qidalı olmasını təkid edirlər.
Dietoloq Marina Sorokina yaşı 60-dan yuxarı olan təqaüdçülərin sağlamlığına zərər verəcək qida və yeməklərin adını çəkib.
Mütəxəssis vurğulayır ki, yaşlı insanın qida rasionunda mütləq yaşla bağlı orqanizmdə baş verən dəyişikliklər nəzərə alınmalıdır. Yəni, istehlak edilən vitamin və minerallarla zəngin qidaların çatışmayan nisbətini artırmalısınız.
20-30 il əvvəl yediyiniz kimi yeyə bilməzsiniz. Bu, bir çox sağlamlıq problemlərinə səbəb olacaq. Hər şeydən əvvəl, mədə üsyan edə bilər, həkim izah edir.
Bundan başqa, Marina Sorokina qeyd edib ki, 60 yaşdan yuxarı insanların tərkibində çoxkomponentli inqrediyentlər olan “mürəkkəb qidalar və xörəklər”dən, məsələn, tortlar, mayonezli salatlar, müxtəlif içliklərlə pirojnalardan istifadə etmək son dərəcə arzuolunmazdır. “Qadağan olunmuşlar” siyahısına qızartma, siqaret və konservləşdirmə yolu ilə hazırlanan qidalar da daxildir. Bunun əvəzində ekspert təklif edir ki, təqaüdçülər qaynadılmış, sobada bişmiş qidalara üstünlük versinlər və pəhrizlərinə təzə meyvə-tərəvəz daxil etsinlər.
Nurlan