Hər kəs dadlı yemək, gözəl və sağlam olmaq istəyir. Diyetoloqlar hansı çörəyin bədən üçün daha yaxşı olduğuna dair müxtəlif versiyalar verirlər. Bəziləri deyir ki, çovdar, bəziləri isə buğda çörəyinə üstünlük verir. Foodinfo.az xəbər verir ki, alimlər ağ və ya qəhvəyi çörəyin daha zərərli olduğunu və hansı məhsulu istehlak etməyin optimal olduğunu müəyyən edib. Qidalanma mütəxəssisləri birmənalı bəyanat verirlər - yalnız çovdar çörəyi.

Bu çörək həzm sisteminin işini və bağırsaqların funksionallığını yaxşılaşdırır, həmçinin onu təmizləməyə kömək edir. Mədə-bağırsaq traktının normallaşması nəticəsində qəbizlik kimi problemlər aradan qalxacaq. Eyni zamanda, çovdar çörəyi aşağı karbohidrat və nişasta tərkibinə görə kifayət qədər aşağı kalorili məzmuna malikdir, buna görə də artıq çəki ilə mübarizədə zərər verməyəcəkdir.

Çovdar çörəyinin ağ çörəkdən qat-qat sağlam olmasına baxmayaraq, hər kəs tərəfindən istehlak edilə bilməz. Yüksək turşuluq və mədə xorası olan insanlar üçün bu məhsul qadağandır.

Fakt budur ki, qara çörəyin tərkibində yüksək miqdarda pəhriz lifi var ki, bu da xəstəliyi daha da ağırlaşdıra bilər. Bundan əlavə, həddindən artıq istehlak mədə yanmasına və köpə səbəb ola bilər.