Son illərdə ətin natamam bişirilməsi dəb halını alıb. Bununla belə, bu cür qızartma həmişə təhlükəsiz deyil. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin tibb fakültəsinin fundamental tibb fənləri kafedrasının müəllimi cərrah Aleksandr Umnov xəbərdar edir.
“Zəif bişmiş ətdə patogen bakteriyalar ola bilər - məsələn, bu bakteriyalar mal-qaranın bağırsaqlarında olur, lakin ölümdən sonra onlar toxumalara miqrasiya edir, artrit, ürəyə, qan damarlarına, enterokolitlərə səbəb ola bilər. menenjit və digər xəstəliklər, əlbəttə ki, ət ciddi şəkildə dondurulur və yaxşı qızardılırsa, Campylobacter və digər bakteriyaların ölməsi ehtimalı yüksəkdir ətdə hələ də qırmızı liflər var, bu yoluxma və xəstəlik riski daha yüksəkdir”, - həkim bildirib.
Çiy ət vasitəsilə ağır zəhərlənmə və susuzluğa, hətta ölümə səbəb olan salmonellyoz və ya kampilobakteriozla yoluxa bilərsiniz.
Bundan əlavə, teniarhynchosis (insan orqanizminə iribuynuzlu heyvanların tapevorm sürfələrinin daxil olması nəticəsində yaranan parazitar xəstəlik) inkişaf edə bilər.